четвртак, 3. март 2011.

Đurkoviću i Josipoviću "Zlatni orao"

Pilot paraglajdera Goran Đurković, član kluba Berkut iz Vršca i raketni modelar Živan Josipović iz zemunskog kluba „Franjo Kluz“ dobitnici su "Zlatnog orla“ najvećeg priznanja u vazduhoplovnom sportu. Predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović uručio im je statue na prigodnoj svečanosti i Aero klubu prisustvu velikog broja istaknutih gostiju, reprezentativaca i starih asova.
Obojica su bili dobitnici "Zlatnog orla“ i prošle godine. Josipoviću je ovo peti trofej u
prebogatoj karijeri, statuu "Zlatnog orla“, koja se ove godine dodelila 53. put, podizao je i 2005, 2007, 2008. i 2009. i najuspešniji je vazduhoplovni sportista u istoriji po broju ovih trofeja.
Đurković je prošle godine pobedio na Svetskom kupu u Sarajevu, na mitingu "Surčin open“ i bio je šesti na Evropskom šampionatu u Turskoj. U karijeri ima evropsko ekipno zlato 2008. i pobedio je na Svetskim vazduhoplovnim igrama 2009. u Italiji. Trenutno je drugi na rang listi Međunarodne vazduhoplovne federacije FAI.
Živan Josipović je peti trofej dobio za šesto mesto na SP u Irigu prošle godine, kada je bio i član reprezentacije Srbije koja je osvojila šampionsku titulu u klasi S -3 - A. Bio je deveti u klasi S – 6 - A a sa reprezentacijom je osvojio u ovoj kategoriji takođe zlato. U karijeri ima i tri pobede u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Nosilac je i medalje FAI “Andrej Tupoljev“, koja se dodeljuje modelaru koji je u istoj godini osvojio svetsku i državnu titulu. U svetu je ovo pošlo za rukom petorici sportista. 

Priznanja za državne rekorde oborene u 2010. pripale su padobrancima iz ekipe

Grifon Slobodanu Terziću, Igoru Žmiriću, Slobodanu Markoviću, Radoslavu Koraću
(78 santimetra iz pet skokova), padobrancima Nebeskih vidri za 64 santimetra iz sedam skokova (Radoslav Korać, Miroljub Janićijević, Aleksandar Cvetković, Slobodan Terzić i Siniša Mićić), kao i ekipi Dejan Cvetković, Željko Đurđev, Miroljub Janićijević, Aleksandar Cvetković i Siniša Mićić (50 santimetra iz pet skokova).

Pojednačne rekorde oborili su Slobodan Terzić (10 santimetra u pet skokova), Jelica Krajčeska (48 sanitmetra iz pet skokova) i Miroljub Janićijević (15 santimetra iz sedam skokova). Aleksandar Cvetković (Feniks) je imao najbolji rezultat u tri skoka u nizu (nula, nula i dva santimetra), kao i Radoslav Korać koji je oborio rekord sa 17 santimetra u deset skokova. Junior Nikola Cvetković postavio je rekord 84 santimetra iz osam skokova.

U paraglajdingu, Đorđe Prokić sa putnikom Ivanom Prokić postavio je rekord 33,84
km u preletu u trouglu. Željko Ovuka iz Aresa je u brzinskom preletu u trouglu od 25 kilometra popravio sopstveni rekord iz 2009. na 18,52 km na sat. Rekord je oboren i u pravcu deklarisnog cilja a postigao ga je Dušan Đorđević 134,3 km.
Slobodan Midić iz kluba Novi Sad je postavio svetski vredan državni rekord za sobne modele F – 1 – D, 35,22 minuta.
U jedriličarstvu, Milan Petković je u Namibiji oborio čak pet državnih rekorda –
brzinski trougao 300 km: 2,55 časova, brzina cilj – povratak, 500 km: 4,29 časova,
brzinski torugao 1.000 km: 8,28 časova, daljina u trouglu: 1.006,8 km. 



Нема коментара:

Постави коментар