среда, 30. март 2011.

BANATSKI KARGO DŽIN - IN MEMORIAM

ZRENJANIN 28. 09. 2007 - PRESS


Aerodrom za teretni vazdušni saobraćaj u Ečkoj kod Zrenjanina, čija izgradnja treba da počne sledeće godine, biće najveći kargo centar u Jugoistočnoj Evropi
Najveći aerodrom za teretni vazdušni saobraćaj u Jugoistočnoj Evropi počeće da se gradi sledeće godine na lokaciji sadašnjeg sportskog aerodroma Ečka kraj Zrenjanina, potvrdio je za Press koordinator za privredu i rad javnih preduzeća u Zrenjaninu Ivan Dević. 
- Sa jednim inostranim partnerom, čije je ime zasad poslovna tajna, već je potpisan predugovor o realizaciji ovog projekta i on je spreman već iduće godine da krene u izgradnju. Aerodrom sa svim pratećim sadržajima biće objekat koji će preporoditi ne samo opštinu Zrenjanin, već i Banat, pa čak i Vojvodinu - kaže Dević.
Budući kargo centar gradiće se praktično na temeljima starog nemačkog vojnog aerodroma koji je, kada je bio izgrađen 1941. godine, bio najveća vazdušna luka u Evropi. Nemci su tada izgradili betonske piste dužine od oko dva i po kilometra. To nije bila jedina prednost ovog dela Banata prilikom odabira lokacije za izgradnju aerodroma za teretni vazdušni saobraćaj. 
Naime, vazdušne struje na ovom prostoru su jedinstvene, pa kada je na beogradskom aerodromu magla ili neka druga vremenska nepogoda, u Zrenjaninu i okolini vremenske prilike su takve da omogućavaju nesmetano odvijanje vazdušnog saobraćaja.
Praktično, to znači da bi ova vazdušna luka, koja se nalazi na svega osamdesetak kilometara od Beograda, mogla biti prava alternativa aerodromu "Nikola Tesla" u Surčinu.
Kada se uđe u realizaciju ove investicije, Zrenjanin će biti grad sa najvećim stranim ulaganjima u Srbiji jer je do sada u ovu opštinu već ušao strani kapital u vrednosti od oko 600 miliona evra. Uz to, izgradnjom aerodromskog kompleksa biće obezbeđen posao za oko 20.000 ljudi, što znači da u zrenjaninskoj opštini praktično više ne bi bilo nezaposlenih. 

NA DOBITKU I SPORTSKO VAZDUHOPLOVSTVO
Aerodrom Ečka i zrenjaninski Aero-klub formiraće uskoro zajedničko preduzeće, koje će, zajedno sa opštinom Zrenjanin, biti partner inostranoj kompaniji sa kojom je potpisan predugovor o izgradnji kargo centra.
Sportsko vazduhoplovstvo, koje je sada veoma razvijeno u Zrenjaninu, dobiće na taj način još veći impuls, jer će učestvovati u dobiti, a imaće i najsavremenije tehničko-tehnološke uslove za dalji razvoj.

FAKTI
* Vrednost kompletne investicije procenjuje se na oko milijardu evra
* Izgradnja aerodroma za teretni vazdušni saobraćaj trebalo bi da traje četiri godine
* Čitav kompleks prostiraće se na površini od oko 700 hektara
 
M. NEDELJKOV izvor

Нема коментара:

Постави коментар