среда, 30. март 2011.

Budućnost je već počela

Izbor iz štampe | 30.03.2011

 Motor za avion u kome uopšte nema pokretnih delova, bicikl od najlona, Plejstejšnfon i 3D televizor koji može da se gleda bez naočara. Budućnost je već počela, pišu specijalizovani nemački mediji

List Velt onlajn donosi zanimljiv pregled tehnike savremene putničke nadzvučne avijacije. Tehničari se najviše uzdaju u motor tipa skremdžet, čudo tehnike, motor u kome uopšte nema pokretnih delova. On funkcioniše prikupljanjem vazduha koji ulazi u komoru za sagorevanje, njegovim sabijanjem i paljenjem koje stvara uzgon. Dosadašnji eksperimentalni modeli bez posade postigli su sedmostruku brzinu zvuka. Evropski naučnici se uzdaju i u novu formu avionskih krila zvanu „Boksving“ – u pitanju su četiri međusobno spojena krila kojima se lepo upravlja, a raspon krila je manji nego kod sadašnjih aviona. 

Bicikl budućnosti od najlona
 A jedan od načina izrade aviona budućnosti nam je predstavio Bild onlajn i to na primeru – bicikla. Erbajk A400 je od najlona, i proizveden je u kalupu u koji specijalni uređaj nanosi sloj po sloj materijala – slično 3d-štampaču. Ovaj odštampani bicikl ima lanac od kevlara, nema šrafove, održavanje mu nije potrebno. Proizvođači aviona su naručili test-izveštaje, kako bi našli mogućnosti primene ove tehnike u vazduhoplovstvu.

Нема коментара:

Постави коментар