уторак, 22. март 2011.

Распоређивање канадских ЦФ-18с


Поштовани Петар Мацкаи, министар одбране, издао је следеће саопштење у петак, 18. марта 2011:
"Савет безбедности УН јуче је усвојио Резолуцију 1973 (2011), међународно признање о потреби да се заштите либијско цивилно становништво, систематска кршења људских права и злочине против човечности.
Канада ће радити са нашим савезницима да обезбеде заштиту цивилног становништва Либије. Наша влада доприноси шест ЦФ-18 борбених авиона на савезничке напоре у спровођењу зоне забрањених летова изнад либијске територије.
Наши авиони и стратешки ваздухоплови и око 140 пилота и помоћног особља, су распоређени и  биће оперативни у наредних неколико дана. То распоређивање се поред "HMCS Charlottetown"
, са посадом од 240 морнара, који већ патролира водама северно од либијске обале, као део операције.
Наш одговор на нестабилност у северној Африци показује још једном да су наше канадске снаге спремне и високо обучене и мотивисане екипе спремне да се разместе било где у свету, у веома кратком року. Сигуран сам да говорим у име свих Канађана када кажем да сам поносан што се наши војници, морнари и ваздухопловци  залажу за слободу и демократију.
Данашње распоређивање показује спремност и професионализам канадских снага и да радимо са нашим савезницима у овој важној мисији да се штити цивилно становништво Либије против тираније. "


Нема коментара:

Постави коментар