субота, 19. март 2011.

Napad krstarećim raketama na Libiju


Vašington, Tripoli -- Američki i britanski brodovi ispalili krstareće rakete protiv snaga Moamera Gadafija u cilju da se parališe protivvazdušna odbrana vladinih snaga u Libiji.
Libijska državna televizija izvestila je da su krstarećim raketama bombardovane, kako tvrdi, civilne mete u Tripoliju.
Pentagon je večeras saopštio da je na Libiju ispaljeno 112 krstarećih raketa sa američkih i britanskih ratnih brodova i podmornica i da je gađano 20 ciljeva, javlja AP.
Koalicija pet zemalja koju čine SAD, Francuska, Britanija, Kanada i Italija pokreće udare na Libiju čiji je cilj da parališu protivvazdušnu odbranu Gadafija, saznaje večeras Rojters iz Pentagona. 

Vazdušni udari će u glavnom ciljati na protivvadušnu odbranu oko libijskih gradova Tripolija i Mirate u okviru operacije "Odisejeva zora", naveo je zvaničnik Pentagona pod uslovom da ostane anoniman. 

Prema njegovim recima, u operaciji će učestvovati i američki avioni. Oko 25 brodova koalicije, uključujući tri američke podmornice naoružane raketama Tomahavk stacionirane su u Mediteranu, a u toj oblasti je i pet američkih aviona za izviđanje. 

Kako navodi Rojters, američki kapaciteti obuhvataju krstareće rakete, elektronske napade, sposobnost da se brzo izbaci iz stroja libijska protivvazdušna odbrana. 

Pomenuti zvaničnik Pentagona tvrdi da se operacija koalicije trenutno izvodi pod operativnom kontrolom američke komande za Afriku. U prvoj fazi akcije nisu planirani udari u zoni Bengazija, drugog po veličini grada u Libiji. 

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je danas odobrio ograničenu vojnu operaciju protiv Libije, i dodao da libijski lider Moamer Gadafi nastavlja sa napadima. 

"To nije ishod koji su SAD ili bilo koji od naših saveznika tražili. Ne možemo da stojimo mirno kad jedan tiranin kaže svom narodu da neće imati milosti ", rekao je Obama, koji boravi u poseti Brazilu. 

On je ponovio da SAD neće slati kopnene trupe u Libiju, i dodao da je dubiko svestan rizika svakke vojne akcije. 

Britanski premijer Dejvid Kameron potvrdio je da su britanske snage u akciji iznad Libije. 

Francuski avioni bombardovali su četiri puta teritoriju Libije i uništili brojne tenkove režima Moamaera Gadafija, saopštila je francuska vojska. 

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izjavio je da će SAD "u potpunosti" učestvovati u vojnim operacijama u Libiji i da će se to videti u "danima i časovima koji dolaze". 

Libijski vođa Moamer Gadafi zapretio je večeras napadima na civilne i vojne ciljeve u Mediteranu. 

U obraćanju naciji preko državne televizije nakon pocetka zapadne vojne intervencije na Libiju, Gadafi je rekao da su "skladišta oružja otvorena" za odbranu Libije. 

Gadafi je zapadnu vojnu intervenciju nazvao "krstaškom agresijom" koja se ne može opravdati dodajući da je Mediteran postao pravo bojno polje.

Нема коментара:

Постави коментар