среда, 30. март 2011.

Američki bespilotni spejs šatl u drugoj tajnoj misiji u orbiti

Bespilotni spejs šatl američkog ratnog vazduhoplovstva x-37B lansiran je u svemir, na svoju drugu strogo poverljivu misiju u orbiti. 
Lansiranje je obavljeno u subotu, pomoću rakete Atlas V, sa lansirnog mpoligona u Kejp Kanaveralu, ali naučnici su bili tajanstveni kada je reč o pravom zadatku ove letelice u orbiti. Nagađa se da se on sastoji u testiranju špijunske tehnologije, ili pak da je u pitanju prvi korak u razvoju svemirskog naoružanja koje bi moglo da eliminiše rivalske satelite, odnosno da omogući bombardovanje iz orbite.   Američko ratno vazduhoplovstvo, međutim, tvrdi da će najnovija letelica služiti kao platforma za satelitske senzore i sisteme, i da će se njegov zadatak oslanjati na saznanja stečena u prvoj misiji, mada se ne precizira se o kakvim saznanjima je reč. 
Prvi X-37B je u orbitu lansiran prošlog proleća i nakon misije koja je trajala 270 dana spustio se u Kaliforniji. Ova svemirska letelica, poznata i kao Orbitalno probno vozilo, ima za sobom 10 godina istraživanja i prvobitno ju je projektovala Nasa, da bi kasnije projekt preuzela vojska SAD. U program X-37 uložene su stotine miliona doalra, ali ukupna suma do danas nije objavljena.  
D. Milojković | 07. 03. 2011. - 14:27h

Нема коментара:

Постави коментар