субота, 19. март 2011.

Francuzi uništili libijske tenkove

Francuski borbeni avioni uništili su četiri libijska tenka u vazdušnom napadu jugozapadno od Bengazija, grada na istoku Libije, javila je katarska tv stanica Al Džazira iz Kaira.
Francusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je francuski borbeni avion uništio prvi cilj u Libiji nakon što je otvorio vatru na libijsko vozilo u 16,45 časova po Griniču, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.


"Prva meta je napadnuta i uništena", kazao je na brifingu portparol ministarstva Loren Teser, a prenio Rojters.Prema njegovim riječima, u operaciji čiji je cilj zaustavljanje napredovanja snaga Moamera Gadafija prema položajima pobunjeničkih snaga učestvuje oko 20 borbenih aviona u radijusu 100 do 150 kilometara oko Bengazija, uporišta pobunjenika.Porparol je dodao da će francuski nosač aviona "Ssarl de Gol" sutra krenuti ka Libiji.Centralna komanda operacije je još u fazi formiranja.Portparol oružanih snaga Tjeri Birkar obavijestio je novinare da je prva operacija u Libiji izvedena u 16,45 po Griniču u cilju nametanja rezolucije UN o zoni zabrane leta i zaštite pobunjenika od Gadafijevih snaga.
"Vozilo je jasno identifikovano kao neprijateljsko", kazao je pukovnik Birkar, opisujući metu kao "vozilo koje je predstavljalo prijetnju civilnom stanovništvu", prenio je AFP.
U operacijama nad Libijom učestvuje 20 francuskih aviona. Njima su se pridružili i italijanski avioni. Kako javlja Al Arabija, oni su krenuli u misiju nadziranja. Italijanski premijer Silvio Berluskoni predložio je NATO alijansi da koristi bazu u Napulju kao komandni centar za zajedničku akciju u Libiji, javlja Rojters. Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi je poslije vanrednog samita SAD, EU i arapskih zemalja u Parizu rekao da francuski avioni već gađaju Gadafijeve trupe.


Нема коментара:

Постави коментар