субота, 19. март 2011.

Grupisanje snaga u Sredozemlju


Brisel, Moskva -- Vojne snage nekoliko zapadnih zemalja se okupljaju u Sredozemlju za akciju kojom žele da uspostave zonu zabrane letova nad Libijom, na osnovu ovlašćenja UN.
Američka mornarica ima tri podmornice u Mediteranu naoružane raketama Tomahavk koje su spremne za operacije protiv Libije, saopštio je jedan američki zvaničnik.

Ovaj zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da su se podmornicama, među kojima su jurišne podmornice "Njuport njuz" i "Providens", pridružila i dva ratna broda.
Podmornice su naoružane projektilima Tomahavk koje mogu uništiti vazdušnu i protivvazdušnu odbranu u zoni zabrane leta, precizirao je ovaj zvaničnik. 

FRANCUSKA: Poslato je desetak aviona "miraž" i "rafal" za nadzor područja grada Bengazija koji je pod kontrolom pobunjenika, a jedan od tih aviona je pucao na libijsko vojno vozilo, što je bio prvi udar tokom akcije. 


U nedelju iz Tulona kreće borbena grupa Ratne mornarice sa nosačem aviona "Šarl de Gol" 

KANADA: Šest aviona "F-18" je poslato u bazu u Italiji sa osobljem od 140 ljudi. 

Fregata "HMCS Šarlot taun" je u Sredozemlju kao moguće uporište kanadskih snaga. 

DANSKA: Šest "F-16" stiglo je u Vazduhoplovnu bazu SAD u Sigoneli, na Siciliji, i moglo bi krenuti u akciju u nedelju rano ujutro, a uz njih je stiglo i osoblje od 132 čoveka. 

ITALIJA: Ponudila je upotrebu sedam vojnih baza: vazduhoplovnih baza SAD u Sigoneli, na Siciliji, i Avijanu, na severu Italije; italijanskih vazduhoplovnih baza u Amendoli kod Fođe, Decimomanu na Sardiniji, Đoja del Kole kod Barija, baze na ostrvu Pantelerija kod Sicilije i vojnog aerodroma Trapani, na Siciliji. 

Baza NATO u Napulju služi kao koordinacioni centar operacije. 

ŠPANIJA: Poslala je u Italiju četiri "F-18" i avion-cisternu "Boing 707". 

Šalje podmornicu, fregatu i avion za nadzor. 

Stavila je na raspolaganje NATO-u dve baze - Rota i Moron de la Frontera, gde je u petak viđeno nekoliko ratnih aviona SAD. 

VELIKA BRITANIJA: Kaže da će poslati avione "tajfun" i "tornado", ali još ni edan nije stigao. 

Britanska vazduhoplovna baza na jugu Kipra, RAF Akrotiri, podržava avione za nadzor iz sistema Avaks i ima osoblje za koordiniranje kretanja britanskih aviona. 

Dve britanske fregate, "HMS Vestminster" i "HMS Kamberlend" su u Sredozemlju pred obalom Libije, spremne za dejstvo. 

NORVEŠKA: ponudila je šest "F-16", sa osobljem od oko sto ljudi, ali njihova operativna priprema će potrajati još pet do šest dana. 

Razmatra slanje jednog mornaričkog aviona "orion". 

Нема коментара:

Постави коментар