понедељак, 28. март 2011.

Авиони мењају однос снага

"Либијске снаге се повукле из Аџдабије, 130 километара југозападно од Бенгазија. Губитак Аџдабије и повлачење либијске војске из тог градића директна је последица западне технолошке предности. Јер,западни авиони несметано дејствују ноћу, имају прецизне системе и навођења и гађања и све се ово полако претвара у праве ратне видео-игрице.
Било какав маневар либијских копнених снага у условима отворене пустиње одмах је видљив. По позиву са специјалног ваздухоплова типа „Ј-стар“, који прецизно бележи све покрете на земљи, дакле када оператори на америчком „Ј-стару“ уоче да је неки тенк либијске војске упалио мотор, авионима „рафал“ и „тајфун“ треба око седам минута да стигну и униште тај тенк.
Борбена авијација коалиционих снага у операцији „Одисејева зора“ даноноћно немилосрдно бомбардује све војне циљеве Гадафијевих снага не само у подручју где се воде борбе већ широм Либије. Тако су прошле ноћи гађани магацини либијске војске у близини града Сирта и једна касарна источно од Триполија.
Западни авиони, заправо, циљано бомбардују сва она места и подручја где Гадафи има подршку становништва. Колико све то сада има везе са „зоном забрањеног летења“, наравно, друга је прича.
Либијско ратно ваздухопловство већ данима не лети, од првог тренутка увођења „зоне забрањеног летења“. Нешто због тога што су технолошки инфериорни у односу на западне авионе, а нешто и због тога што је западна авијација уништила бомбама „дурандал“ скоро све постојеће аеродромске писте.
Изненађујућа јесте и чињеница да либијска противваздушна одбрана није лансирала, барем не до сада, ниједну ПВО ракету против западне авијације, а Либијци поседују ПВО ракетне системе који можда сада технолошки не могу да постигну и неке резултате, али могу да створе пометњу у редовима западне ваздухопловне коалиције. Овако се француски и британски авиони ноћу практично шетају либијским небом..."

Нема коментара:

Постави коментар