уторак, 29. март 2011.

Кинези куповали делове обореног авиона Ф-117 од српских сељака

Први кинески невидљиви авион, који је недавно имао свој пробни лет, своје постојање дугује српској војсци која је 1999. године, током сукоба са НАТО, оборила амерички "стелт" авион Ф-117. Хрватски обавештајни подаци откривају да су кинески агенти тада откупљивали од српских сељака делове обореног авиона, чијом је анализом насталао прва кинеска невидљива летелица.
Амерички Ф-117 оборен је 27. марта 1999. године изнад Буђановаца
Амерички Ф-117 су први "стелт" авиони, направљени помоћу напредне технологије која им омогућава да буду скоро невидљиви за радаре. Али 27. марта 1999. године, током  НАТО бомбардовања Србије, српска војска је погодила и оборила једног од "невидљивих", Пилот се катапултирао и преживео. Било је то прво обарање једног авиона са "стелт" технологијом.
Олупина летелице се расула на широкој површини ораница, а локални сељаци су скупљали крхотине као сувенире, пише агенција АП.
- У то време, наши обавештајни подаци су говорили да кинески агенти шарају регионом изнад којег се Ф-117 распао, купујући делове авиона од локалних сељака. Верујемо да су Кинези употребили те материјале да би добили увид у "стелт" технологију - каже адмирал Давор Домазет-Лошо, шеф хрватског генералштаба у време рата НАТО и Србије.
АП наводи и да је један "српски високи војни званичник" потврдио да су делови олупине пали у руке скупљача сувенира, а да су неки потом и завршили "у рукама страних војних аташеа".
Кинески "стелт" ловац - познат као "ченгду Ј-20" - направио је пробни лет 11. јануара.
Делови обореног Ф-117 изложени су у Музеју ваздухопловства у Београду.
- Не знам шта се догодило са остатком авиона. Много делегација нас је посећивало, укључујући Кинезе, Русе, Американце... Али нико није изразио интересовање да узме ове делове авиона - каже Зоран Милићевић, заменик директора Музеја.
Зоран Кусовац, војни консултант, каже да је ражим Слободана Милошевића редовно делио заплењену западну војну опрему са руским и кинеским савезницима.
- Оборени Ф-117 био је врху листе жеља Руса и Кинеза - каже Кусовац.
Прототип руског "стелт" ловца "сухој Т-50" направио је пробни лет прошле године, а требало би да уђе у редовну службу за четири године. Вероватно је да су и Руси добили уплив у "стелт" технологију управо из обореног Ф-117, наводи АП.

blic

Нема коментара:

Постави коментар