четвртак, 26. мај 2011.

Flota Jata se sprema za leto

IZVOR: NOVOSTI
Beograd -- Nacionalna aviokompanija saobraćaće ovog leta ka 34 destinacije sa flotom od 13 aviona koji će biti spremni za sezonu.

Za to spremnost cele flote zaduženi su radnici "Jat tehinke" koji rade "generalku" na pet aviona „Jat ervejza“, a prvi „boing“ ima zakazan probni let već 31. maja. Još dva aviona biće osposobljena do kraja juna, a preostala dva biće u saobraćaju, kako obećavaju u „Jat tehnici“, u julu. Vrednost radova na remontu motora i svih pet aviona je oko 10 miliona evra.
Cilj je, kažu generalni direktori „Jat ervejza“, Vladimir Ognjenović i „Jat tehnike“ Srđan Mišković da „Jat“ uđe u sezonu sa najvećim brojem letelica i da ispuni plan u redovnom i čarter saobraćaju.
Izgleda da nesuglasica i optužbi, koje su ranije varničile između ova dva preduzeća, više nema. 

"Reč je o baznom održavanju, koje podrazumeva ozbiljne radove na letelicama „Jat ervejz“ sada izmiruje svoje obaveze dinamikom koja je zadovoljavajuća. Nacionalna aviokompanija je naš najveći klijent i bez jakog „Jata“ nema ni jake „Tehnike“. Posle ove „generalke“ letelice će bez problema saobraćati u narednih godinu do godinu i po dana, do novog baznog održavanja. Da smo po cenama konkurentni najbolje govori činjenica da su nam i kompanije iz Britanije i Rusije poverile dvadesetak aviona na bazno održavanje, kaže Vladan Krunić, izvršni direktor „Tehnike“.

U ime „Jat ervejza“ situaciju u hangarima „Tehnike“ pomno pratiMladen Dubravko Duišin, direktor direkcije za održavanje kontinualne plovidbenosti. 

"Za „Jat ervejz“ radnici „Tehnike“ su angažovani na četiri „fronta“, a to su linijsko, zatim bazno održavanje, remont motora i komponenti.Trude se, rade punom parom i zadovoljni smo njihovim pristupom više nego ranije",objašnjava Duišin. 

Prema rečima Dragana Breneselovića, izvršnog direktora „Jata“ za prodaju, do sada je nacionalna aviokompanija ugovorila i 800 sati letenja u čarter saobraćaju, što je za oko tri odsto više nego lane.Posle jedne godine pauze nacionalnoj aviokompaniji vratila se i turistička agencija „Kontiki“. Agencijama je, inače, ostavljena mogućnost da usled eventualnog pogoršanja situacije u Tunisu i Egiptu bez penala otkažu letove, ali će zato svakako biti pojačana Španija, Turska i Grčka.
U redovnom saobraćaju „Jat“ beleži povećanje broja putnika za oko 22 odsto. Od početka godine bilo je oko 60.000 putnika više nego u istom periodu lane. U nacionalnoj aviokompaniji očekuju da će se taj trend nastaviti. Ukinuta je linija za Trst, jer se pokazalo da su letovi ka severu Jadrana neisplativi. Takođe, zbog situacije u Libiji stornirani su letovi Beograd - Malta - Tripoli. Ali, pojačan je saobraćaj ka Crnoj Gori, a uvedene su i nove linije za Heronu u Španiji i Dubrovnik.

Нема коментара:

Постави коментар