понедељак, 23. мај 2011.

Вулкан приземљује авионе на северу Европе

23. мај 2011. | 11:12 → 16:18 | Извор: Танјуг

ЛОНДОН - 
Британска служба цивилног ваздухопловства (ЦАА) саопштила је данас да постоји могућност да летови у северним деловима земље сутра буду обустављени због облака пепела који се шири из исландског вулкана Гримсветн.
Метеоролози предвиђају да ће облак пепела током ноћи, до седам часова по средњеевропском времену, прекрити читаву Ирску, Шкотску и делове северне Енглеске, јавио је Ројтерс.
Портпаролка британске метеоролошке службе рекла је да би пепео из најактивнијег исландског вулкана до других делова Велике Британије могао да дође крајем недеље, али да се још ништа не може са сигурношћу тврдити, као и да постоји могућност за појаву јаких ветрова.
Ирска ваздухопловна служба је, међутим, саопштила да не очекује да ће у наредних 48 сати доћи до поремећаја у ваздушном саобраћају на њеној територији, али да би то могло да се догоди касније ове недеље.
Ерупција вулкана Гримсветн почела је пре два дана и најјача је активност овог вуклана у последњих више од 100 година.
Исланд је јуче обуставио ваздушни саобраћај на својој територији, данас је то учинила и Данска за део ваздушног простора изнад аутономне територије Гринленд, док је норвешка компанија "Авинор" саопштила да планира да обустави летове од копненег дела Норвешке до арктичког архипелага Свалбард.
Европски стручњаци су упозорили да би, уколико се ерупција Гримсветна настави истим интензитетом, вулкански пепео могао да током недеље дође и до делова Француске и Шпаније.
Овај вулкан лежи испод ненасељеног највећег глечера Ватнајокул на југоистоку Исланда, а његова последња ерупција регистрована је 2004. године.

Нема коментара:

Постави коментар