недеља, 29. мај 2011.

НАТО ракета пред главним улазом Фијатове фабрике

29. мај 2011. Извор: ФоНет

КРАГУЈЕВАЦ - 
Поред главног улаза у фабрику Fiat automobili Srbija (FAS) пронађен је пројектил за који се претпоставља да је заостао из времена НАТО бомбардовања 1999. године.
Начелник управе крагујевачког Центра за обавештавање Бојан Томић рекао је новинарима да, за сада, нема поузданих информација о величини, разороној моћи и типу пројектила.

Према речима Томића, место код фабричког улаза Шест топола на којем је пројектил пронађен је обезбеђено.

Он у понедељак очекује долазак специализоване екипе за уништавање експлозивних направа из Београда.

Полиција је забранила саобраћај у улици која пролази поред италијанске фабрике у том густо насељеном делу града.

Радници који раде на изградњи нових производних хала нашли су ракету поред главног улаза у фабрику ФАС, кроз који свакодневно пролази по неколико хиљада запослених.

Током ваздушних удара НАТО тадашња Група Застава је у два наврата погођена са више од 30 пројектила.

У ноћи између 8. и 9. априла 1999. године са више пројектила погођени су Фабрика аутомобила и Енергетика, док су бомбе разориле и део фабрике Застава камиони.

У другом бомбардовању, 12. априла у ноћи између првог и другог дана Ускрса, фабрику је погодило 14 пројектила. Те ноћи потпуно су разорени Ковачница, Лакирница, зграде Електронско-рачунарског центра и Алатнице.

Од снажних детонација уништени су производни погони фабрике аутомобила, а причињена је и велика материјална штета на стамбеним објектима у центру града. 

Нема коментара:

Постави коментар