недеља, 22. мај 2011.

Директно из Београда до Чикага

Ко је превозник „Свифт ер” који ће возити до Америке, зашто „Јат” не вози на тој линији, колико ће коштати карта – занима нашу дијаспору

Вест да би директна авионска линија од Београда ка Сједињеним Америчким Државама први пут после 19 година требало да буде успостављена 17. јуна покренула је многа питања, нарочито код наше дијаспоре у Чикагу. Колико ће коштати повратна карта, ко је нама мало познати превозник „Свифт ер” који ће возити на линији Београд–Чикаго, зашто „Јат ервејз” не вози на тој релацији, само су нека од питања.
У Директорату за цивилно ваздухопловство кажу да је „Свифт ер” добио дозволу за летове у периоду од 17. јуна па до краја сезоне (31. октобар), али да су у овој компанији изразили жељу и интересовање да са летовима наставе и у зимском периоду и да будућа чартер линија Београд–Чикаго прерасте у редовну.
– Они испуњавају све услове и критеријуме, имају уредну документацију, поуздане авионе за прекоокеанске летове, као и сва неопходна уверења својих ваздухопловних власти. Имају исправну техничку документацију и све друге потврде и не постоје никакве препреке да летови почну – каже Катарина Андрић-Милосављевић, задужена за односе са јавношћу у Директорату за цивилно ваздухопловство, додајући да нема интересовања других компанија за успостављање директних летова од Београда до Сједињених Америчких Држава.
– У јануару је за то била заинтересована компанија „Рајан интернешенел ервејз”, у плану је била линија до Чикага, али и до Торонта, али ништа од тога није било. Према нашим информацијама, „Свифт ер” ће вероватно увести и лет из Загреба до Америке што значи да настоје да повежу дијаспору – каже Андрић-Милосављевић.
Цена авионске карте, у коју су урачунате све таксе биће 795 евра, када се купује у Београду, односно око 1.250 долара, ако се пазари у Сједињеним Државама. У Директорату кажу да ће на линији Београд–Чикаго летети авион „боинг 767”, који има 235 места. Очекује се да ће први авион 17. јуна кренути из Чикага, а наредног дана ће полетети из Београда ка северноамеричком континенту.
На интернет сајту „Свифт ера”, наводи се и да је седиште ове компаније у Аризони, да је она основана 1997. године, да обавља чартер летове и има флоту од 11 авиона.
Авио-саобраћај ка Сједињеним Америчким Државама обустављен је 1992. године и „Јат ервејз” је у два наврата, 2004. и 2006. године, безуспешно покушавао да обнови линију. Да би српска авио-компанија могла поново да лети за северноамерички континент од 2000. године више пута било је најављивано. То се, међутим, није догодило, па су путници који лете из Београда, најчешће за Чикаго, били принуђени да преседају у некој од европских метропола. Како су нам рекли у Директорату за цивилно ваздухопловство, најчешће су то чинили у Франкфурту, Будимпешти, или Лондону, одакле би онда летелицом неког великог авиопревозника прелетали Атлантски океан.
Што се летова ка Северној Америци тиче и одговора на питање да ли би „Јат” могао да полети ка тим дестинацијама, битно је подсетити да је Владимир Огњеновић, генерални директор „Јата”, недавно за „Политику” рекао да би у будућности онима који нису у партнерству са глобалним играчима, врата водећих тржишта, попут Северне Америке, могла да се затворе.
– Предвиђања су да ће у наредних десетак година на глобалном нивоу остати само десетак великих авио-компанија, попут „Луфтханзе” или „Бритиш ервејза” које ће међусобно делити интерконтинентална тржишта. Око њих ће се груписати остали авиопревозници који ће покривати локална и регионална тржишта. Због тога ћемо и ми своје место морати да тражимо у партнерству са неким од њих – рекао је Огњеновић.
С. Деспотовић
-----------------------------------------------------------
Цена повратне карте САД–Београд око 1.300 долара
– Цена повратне карте САД–Београд ће бити у просеку око 1.300 долара по особи. Уколико путује трочлана породица то је једна цела добра плата или око две и по просечне америчке плате – наводи читатељка из САД.
објављено: 22.05.2011
Извор

Нема коментара:

Постави коментар