четвртак, 26. мај 2011.

Avion na solarni pogon - ostvarenje evropskog sna


Prvi avion na solarni pogon nakon svog prvog međunarodnog leta izložen je u Briselu povodom Zelene nedelje, najveće godišnje konferencije o životnoj sredini u EU koja je zvanično otvorena 24. maja. Tema ovogodišnje konferencije je efikasnija upotreba resursa. Zelena nedelja je otvorena porukom građanima da "troše manje i žive bolje". Nakon predstavljanja u Briselu i Parizu, avion nazvan Solarni impuls se priprema za let preko Atlantika a zatim i oko sveta.

Avion na solarni pogon, koji može da leti i danju i noću, predstavlja primer upotrebe tehnologije na bazi obnovljivih izvora energije koje se posebno mogu upotrebiti za razvoj automobila na električni pogon.

Sa rasponom krila kao kod putničkog aviona srednje veličine i težinom jednog porodičnog automobila uključujući i težinu pilota, Solarni impuls je najveći avion te vrste ikada napravljen. Avion nije osmišljen kao prototip putničkog aviona.

Ova letelica je rezultat sedmogodišnjeg rada i dostiže visinu od 3.600 metara na kojoj može da apsorbuje optimalnu količinu svetlosti. Solarne ćelije, ugrađene u krila od ugljenih vlakna, snabdevaju četiri električna motora energijom i pune baterije od litijumskog polimera tokom dana, omogućujući time avionu da leti i tokom noći.

Prvi međunarodni let avion je obavio 13. maja između Pajerna, u Švajcarskoj, i Brisela. Avion kojim je pilotirao švajcarski pilot Andre Boršberg (Borschberg) poleteo je sa piste u Pajernu 13. maja nešto pre 9.00 i bezbedno sleteo u Brisel istog dana tokom večeri. Poletanje je prethodno bilo odloženo zbog jakih vetarova iznad Alpa.

Avion je 24. maja predstavljen predstavnicima evorpskih institucija i privrednicima s ciljem da ih podstakne da tragaju za alternativnim rešenjima kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva.

Evropska komesarka pravde Vivijan Reding (Viviane) je rekla da je taj avion "ptica koja predstavlja evropski san". "Moramo imati nešto o čemu ćemo sanjati i zatim videti da san postaje java", rekla je ona na otvaranju konferencije Zelena nedelja, kome je prisustvovala i komesarka za borbu protiv klimatskih promena (Connie Hedegaard).

Klod Mišel (Claude Michel), potprednik belgijske kompanije Solve (Solvay) koja je od 2004. godine partner kompanije Solar impals (Solar impuls), istakao je da obe tehonolgije korišćene prilikom izrade aviona - maksimalna efikasnost baterije u odnosu na težinu i izuzetno laki materijali, mogu iskoristiti za razvoj efikasnijih automobila na električni pogon. "Ako samnjite težinu, možete smanjiti emisije (štetnih gasova)", rekao je on.

Avion će biti izložen u Briselu od 23. do 29. maja a zatim će biti predstavljen na avio izložbi u Pariz krajem juna. Tim aviona će se nakon toga pripremiti za let preko Atlantika. Planirano je da se pokuša i sa letom oko sveta 2013. godine a da se pritom pravi samo pet zaustavljanja.

Efikasna upotreba resursa

U Briselu su se povodom Zelene nedelje okupili predstavnici institucija EU, privrede i industrije, nevladinih organizacija, javnih službi, naučne i akademske zajednice i medija. Na konferenciji, koja se održava od 24. do 27. maja, oko 3.500 učesnika će razmotriti mogućnosti da se efikasnije iskoriste resursi.

Evropski komesar za zaštitu životne sredine Janez Potočnik je rekao da efikasno korišćenje resursa ne podrazumeva samo ograničenja već pruža niz mogućnosti za rast i otvaranje radnih mesta, manje smeća, čistiju životnu sredinu i veći i kvalitetniji izbor za potrošače. "Ovogodišnja Zelena nedelja je jasan pokazatelj toga dokle seže politika o životnoj sredini - ona je zaista ključna za to kakvim životom ćemo izabrati da živimo", rekao je on.

Pored razgovora o tradicionalnim pitanjima u vezi sa životnom sredinom poput dostupnosti resursa, reciklaže, biodiverziteta i tla, biće razmotrena pitanja prelaska na ekonomiju zasnovanu na efikasnijem korišćenju resursa, "zelenijim" hemikalijama i veštinama, zapošljavanju, ekološkim inovacijama, bacanju hrane, smeću kao resursu, korišćenju voda i građvinarstvu.

Tokom Zelene nedelje biće organizovano 36 sesija, radionica i posebnih manifestacija, a na preko 50 štandova organizacije i kompanije će predstaviti najbolje prakse za efikasnu upotrebu resursa. Više od 30 manifestacija i skupova je planirano van Brisela, u različitim članicama EU.

Od 2010. godine se bira i evropska zelena prestonica i ove godine to je Hamburg. Evropska zelena prestonica se bira među gradovima koji postižu značajne rezultate u očuvanju životne sredine i nagrada predstavlja podstrek drugim gradovima da veću pažnju posvete rešavanju ekoloških problema. Prvi grad koji je poneo taj naziv bio je Stokholm 2010. godine, a sledeće godine to će biti baskijski grad Vitorija-Gasteis, u Španiji.

Izvor: EurActiv.com i EurActiv.rs

Нема коментара:

Постави коментар