четвртак, 19. мај 2011.

Аустралијанци произвели пиво за космичку употребу


18. мај 2011. | 19:30 | Извор: Танјуг

СИДНЕЈ - 
Представници приватне аустралијске пиваре су објавили да су произвели пиво које се конзумира у условима микрогравитације, на пример на Међународној космичкој станици.
Пиће које је добило име "Восток 4 Пинес Стоут", сврстава се у класу стаута (тамно пиво са додатком прженог слада, као и карамела и прженог јечма) изразитог је укуса, с обзиром да чуло укуса у бестежинском стању слаби тако да људу не могу да осете нијансе укуса, пренео је Ројтерс.
Аутори су тестирали свој новитет за време полетања авиона, који периодично "пропада" тако да су путници били у бестежинском стању.
После испијања више од једне литре пива "Восток 4 Пинес Стоут" експерт-добровољац из некомерцијалне организације "Астронаутс4Хире" је позитивно оценио укус, али је указао на тешкоће при пијењу, јер у бестежинским условима пиво не може да се сипа.
Сем тога, мехурићи Цо2 у бестежинском стању се слабо одвајају од течности тако да пиће нема уобичајен карактеристичан укус. Холандски истражвач је раније предложио специјалну технологију пивске амбалаже, којом се ти недостаци превазилазе, али аустралијанци нису прецизирали да ли ће тај изум применити.

Нема коментара:

Постави коментар