уторак, 31. мај 2011.

Avion leteo 250 kilometara bez pilota

D.M. | 30. 05. 2011.

Avion s jednim motorom tipa “tobago” iz Centra za letačku obuku u Adelaidi, Australija, leteo je oko 250 kilometara, odnosno 55 minuta, bez pilota, to jest sa onesvešćenim pilotom za upravljačem.
Za to vreme, avion je bio napustio zonu pokrivenu kontolom letenja i zaputio se u vazdušni prostor iznad otvorenog mora, a da je tako nastavio još 60 minuta, srušio bi se jer bi mu ponestalo goriva. 
Na sreću, neimenovani pilot koji je bio na obuci kao stipendista Ujedinjenih Arapskih Emirata ipak je nakon gotovo čitavih sat vremena došao svesti, da bi nakon početne zbunjenosti ustanovio gde se nalazi i bezbedno se vratio na aerodrom.
Prema rečima Pajna Prejanra, direktora Centra za letačku obuku u Adelaidi, ovakav slučaj je krajnje neobičan i nije ranije zabeležen, a pilot, čija je letačka karijera ovim događajem okončana, ima mnogo sreće što je ostao živ.

Pilot je, inače, prethodno bio prošao sve neophodne zdravstvene preglede, a tokom leta o kom je reč imao je i dužu pauzu, tokom koje je jeo, pio vodu i odmorio se, tako da nije jasno zbog čega mu se dogodilo da se za upravljačem aviona onesvesti i da toliko dugo ostane bez svesti.

Нема коментара:

Постави коментар