четвртак, 26. мај 2011.

Vojska SAD-a je u toku hladnog rata koristila makete aviona kako bi prevarila Ruse


Veliki broj poverljivih dokumenata iz perioda hladnog rata i dokumenata tzv. Area 51, nedavno je postao dostupa, a National Geographic je otkrio metodu koju je vojska SAD koristila da prevari Ruse, a metoda je obuhvatala karton, poneki grejač i infracrvene satelite.
Ono što veliki broj ljudi zna jeste da je Area 51 bio centar OXCART projekta, tajnog špijunskog aviona. To isto su radili i Rusi. Oni su leteli iznad baza koristeći špijunske satelite da vide šta SAD smeraju. Srećom za Amerikance, njihova vojska je saznala da ruski sateliti lete oko baze što im je dalo dovoljno vremena da se pripreme.
Naime, kada bi ruski satelit nadletao bazu, vojno osoblje bi sakrilo avion. Dok je avion bio skriven vidljiva je bila samo njegova senka koja je prikazivala manju letelicu što je satelit beležio kao stvarnu sliku. Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da je posada Area 51 izrađivala lažne avione od kartona i drugog materijala što je u velikoj meri zbunjivalo Sovjete, a Amerikanci su čak išli dotle da su čak palili i grejače da bi se stekao utisak da je avion upravo sleteo.

Нема коментара:

Постави коментар