четвртак, 5. мај 2011.

Uz avione na daljinski ostvaruju dečački san

D. Farkaš - 05.05.2011. - 00:40

Svi smo voleli automobile na daljinsko upravljanje, a malo je ko imao prilike da upravlja modelima aviona ili helikoptera na ovaj način...

Sada svi koji imaju želju da ostvare dečački san, mogu da ga ispune u Maloj Ivanči, mestu južno od Beograda, iza Avale, gde članovi istoimenog avio-kluba skoro svakodnevno upravljaju malim letelicama.

LETENJE - Jedinstveni klub na ovim prostorima prostire se na skoro pet hektara, ima asfaltnu poletno-sletnu stazu 100 sa pet metara, sa hangarom, za modele RC (Remote control/daljinsko upravljanje) aviona, Off-road i On-road stazu za takmičenja raznih modela RC automobila i helidrom za modele RC helikoptera.
Avionima se upravlja u tri dimenzije, što je teže od vožnje automobila, ali je i mnogo uzbudljivije. Letelice za ovaj sport mogu se videti u „Hobi šopu“ na Obilićevom vencu. Tu će vam predstavnici kluba objasniti sve tajne letenja RC avionima i helikopterima.
Izbor modela je veliki: modeli sa elektomotorom, na benzinski, pa čak i na mlazni pogon. Brzina ovih igračaka je od 100, pa do neverovatnih 320 kilometara na sat. U takvim modelima su motori od 50 kubika, koliko ima i prosečna "vespa”. Za to je potrebna i posebna obuka i već u “Hobi šopu” imaju simulator preko kojeg učite da letite, a u klubu možete upisati školu RC letenja ili uzeti tek poneki čas sa iskusnim instruktorom sa duplim komandama.
Ico Zajko, direktor kluba “Mala Ivanča” kaže da su muškarci uglavnom više zainteresovani za ovaj vid hobija, kao i mlađa populacija.
- Prednost ovakvog hobija je što omogućava svakome da postane pilot, čak i ako nije punoletan. Jedino se u tome još nisu oprobale dame, iako su im vrata širom otvorena - kaže Ico Zajko.
Članovi kluba povremeno prave mini aeromiting i tada se na nebu može videti mnoštvo letelica rađenih po uzorima na razne periode: počev od Prvog svetskog rata do savremenih.

Od potreba vojske SAD do hobija u celom svetu

INDUSTRIJA - Na svetskom nivou, RC industrija je ogromna i rasprostranjena. Krenula je iz Amerike, pre svega za potrebe vojske, pa kako je napredovala, da bi zaradili dodatni novac, počeli su sa plasmanom među "obične ljude”. U početku je sve to bila jako skupa priča, nedostupna za široke mase, ali se slika promenila devedesetih godina. U Srbiji se do 2005. svega dvadesetak ljudi bavilo ovim hobijem, a danas ih ima stotinak i uglavnom žive u Beogradu. Sportsko društvo „Mala Ivanča“ osnovano je 2006.

Нема коментара:

Постави коментар