среда, 13. април 2011.

VOJNA VEŽBA NA AUTOPUTU


Autor: Agencija TANJUG

TAJPEJ - Tajvansko ratno vazduhoplovstvo prikazalo je svoje sposobnosti improvizacija sletanjem šest borbenih aviona na inače opterećeni autoput kako bi simulirali odgovor na eventualni kineski napad na njihove aerodrome.

Jutarnja vežba vazduhoplovstva usledila je nakon čestih upozorenja da je tajvansko ratno vazduhoplovstvo, koje se smatra ključnim za odbranu ostrva od Kine, izgubilo prednost u tom rodu vojske nad susedom, zbog odbijanja Sjedinjenih Američkih Država da ih snabdeju savremenim avionima i opremom.

Tajvan i Kina su se odvojili nakon građanskog rata 1949. godine. Peking smatra Tajvan svojom teritorijom i svaku prodaju oružja ostrvu tretira kao mešanje u unutrašnje stvari. Poslednjih godina odnosi među susedima preko Tajvanskog moreuza su otoplili sa masovnim tajvanskim ulaganjima u kinesku privredu.

U ratnim vežbama tri para raznih tipova aviona, američkih F-16s, francuskih "miraža" i tajvanski proizvedenih borbenih letilica, sletelo je na autoput Mado u oblasti Tainan, dok je jedan helikopter kružio nad njima radi obezbeđivanja prostora.

Prema zamisli vežbe, sletanje na autoput je bilo neophodno pošto su u simuliranom napadu s kopna uništeni obližnji tajvanski aerodromi.

Za nekoliko minuta helikopteri AH1W i Ć-47 su se pridružili na putu borbenim avionima, snabdeli ih gorivom, raketama "harpun" i municijom. Avioni su zatim ponovo uzleteli da bi se suprotstavili zamišljenom neprijatelju.

"Iako je vežba prošla bez problema, stvarna borbena situacija možda ne bi dala tako impresivne rezultate", rekao je vojni stručnjak Vang Kun-ji sa Tamkang univerziteta.
"Iako je vežba prošla bez problema, naši lovci su mnogo stariji od onih kojima raspolažu Kinezi", rekao je Vang i dodao da se razlika samo povećava.


 

Нема коментара:

Постави коментар