уторак, 26. април 2011.

У септембру први цивилни летови са Лађеваца


КРАЉЕВО - 
Цивилни аеродром "Морава" биће у септембру спреман и за дневне летове, изјавио је данас министар одбране Драган Шутановац током посете војном аеродрому у Лађевцима код Краљева, који ће делом бити оспособљен за цивилне летове.
Министар Шутановац и начелник генералштаба Милоје Милетић обишли су радове на конверзији војног аеродроме у цивилни, који ће носити име "Морава".
Министар одбране је рекао да ће са око 400 милиона динара, које ће обезбедити Влада Србије и Аеродром "Београд", крајем септембра бити завршена прва фаза прилагођавања аеродрома за цивилни саобраћа.
"Тиме ћемо омогућити летове авиона који могу да превезу до стотину путника. Уверен сам да ће цивилни аеродром бити исплатив, а то ћемо добити већ ако будемо имали неколико летова недељно", рекао је Шутановац у Лађевцима.
Цивилни и војни део аеродрома биће инфраструктурно одвојени. На цивилном делу у току је изградња објеката техничко-економског блока, а до јесени ће бити изграђене пристанишна зграда и платформа.
Министар Шутановац је истакао да овом аеродрому гравитира око два милиона људи.
"Очекујем да ће ово бити значајан подстицај привреди, посебно пољопривреди и туризму. Заинтересован је и велики број наших Бошњака за бржу везу са Турском. Војска, с друге стране, добија рехабилитован аеродром са већим нивоом оперативности", нагласио је Шутановац.
Он је најавио да је и Турска заинтересована за улагање у аеродром "Морава" и да ће премијер Мирко Цветковић, приликом предстојеће посете Турској, и о томе разговарати са домаћинима.
Да би аеродром "Морава" могли да слећу сви авиони, без обзира на величину и временске услове, потребно је око 23 милиона евра. У другу фазу конверзије ући ће се ако аеродром буде исплатив, додао је Шутановац.
У наставку посете Краљеву, Шутановац је са министром за државну управу и локалну самоуправу Миланом Марковићем уручио кључеве две нове монтажне куће у селу Витановац које гради влада Србије.
Кључеве су добиле четворочлана породица војника по уговору Игора Коматовића и петочлана породица пољопривредника Радована Томовића. Њихове старе куће су уништене у земљотресу који је 3. новембра погодио Краљево.

Нема коментара:

Постави коментар