субота, 23. април 2011.

"Leteći tanjiri" u ruskoj vazdušnoj floti

Tanjug | 22. april 2011. 14:58


Ruski stručnjaci napravili takozvanu plazmenu oblogu za nadzvučne avione koja im omogućava da višestruko povećaju brzinu leta

MOSKVA- Ruski stručnjaci Instituta za fiziku "Lebedev" u Samari saopštili su senzacionalnu vest da su napravili takozvanu plazmenu oblogu za nadzvučne avione koja im omogućavada višestruko povećaju brzinu leta.

Oni su, sem toga, uspeli da razjasne način delovanja "udarnih talasa u neuravnoteženoj sredini" koja se formira oko krila letilice. Fizičari su uvereni da će se, zahvaljujući upravljanju takvim talasima, uspeti postići nezamislivo manevrisanje novih aviona, objavljeno je na sajtu Radiomayak.
Prema rečima naučnika Rinata Galimova, "upravljajući tim talasima uz pomoć magnetnog polja biće moguće upravljati samim avionom, ali je za to neophodno formirati plazmeni tok na potrebnom mestu i s potrebnim svojstvima".

Ruskim naučnicima to nije prva razrada letilica, sličnih "letećim tanjirima". Pre godinu i po dana je u Uljanovsku donet petogodišnji program za izgradnju aerostatičke letilice u kojoj postoji prostor koji se, sem helijumom, puni toplim i hladnim vazduhom (ATLA). Takva šema omogućava da se efikasno kontroliše uzgonska sila koja deluje na tu letilicu, omogućujući joj vertikalo uzletanje i sletanje. Ta letilica je zbog svog oblika sličnog disku dobila naziv "leteći tanjir".

Prečnik letilice će iznositi 250 metara, visina oko 100 metara, a koštaće oko 2,7 milijardi rubalja (96,9 miliona dolara).

ATLA je, prema rečima naučnika, praktično dirižabl nove generacije.

Нема коментара:

Постави коментар