недеља, 24. април 2011.

UN: Avio taksama protiv bolesti


Njujork -- Taksa na avionske karte u petnaest zemalja sveta je od 2006. donela dve milijarde dolara, namenjene borbi protiv tri česte bolesti u zemljama u razvoju.
Filip Dust-Blazi, specijalni savetnik UN i nekadašnji francuski ministar poljoprivrede, koji sada predsedava UNITAID-om, službom UN za nabavku lekova (koja se finansira iz pomenutih avionskih taksi) ističe da je ovaj način prikupljanja sredstava "bezbolan" i da predstavlja novi modalitet obezbedjivanja novca za finansiranje razvoja, izveštava AFP.
UNITAID, u okviru Svetske zdravstvene organizacije (SZO), realizuje programe za borbu protiv virusa HIV-a/side, malarije i tuberkuloze. 

Dust-Blazi napominje da finansijska kriza sobom nosi smanjivanje zvanične pomoći za razvoj, pa zbog toga sastanak G20 u novembru predstavlja priliku da 2011. godina postane godina inovacija u finansiranju. 

Prema proračunu Dust-Blazija, taksa od samo 0,05 odsto na medjubankarske devizne transakcije bi mogla da donese 120 milijardi dolara godišnje, a promenljiva taksa na cigarete od izmedju jedan i pet centi po paklici bi mogla da donese osam milijardi dolara. 

Dust-Blazi se nada da će prilikom posete Kini, u junu, ubediti tamošnje vlasti da se ta zemlja pridruži UNITAID-u. U Kini se svake godine proda 200 miliona avionskih karata, a ta cifra se stalno povećava. Oporezivanjem kineskih avio karata moglo bi dramatično da se poveća finansiranje zdravstvenih programa u zemljama u razvoju.

Нема коментара:

Постави коментар