среда, 13. април 2011.

Struja vetra uzrok pada "cesne"


Beograd -- Verovatni uzrok pada aviona u Mrčajevcima je to što je pilot izgubio kontrolu nad letelicom usled ulaska u rotornu struju vetra na ektremno maloj visini.Kako se navodi u izveštaju nadležne komisije Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, pilot u tom trenutku nije mogao da izbegne pad.


"Pilot nije imao dovoljnu rezervu visine da uspostavi kontrolu nad avionom i izbegne udar o tlo", navodi se u izveštaju Komisije za utvrđivanje uzroka udesa u civilnom vazduhoplovstvu, objavljenom na internet stranici Direktorata.
Komisija je navela i da je prema izjavama očevidaca, neposredno pre udesa avion leteo u pravcu zapada, paralelno s magistralnim putem Kraljevo - Čačak, na visini oko 50 metara. 


"U kritičnom trenutku avion se nagnuo u desnu stranu i počeo da gubi visinu, a zatim je pod velikim uglom poniranja udario u niskonaponske električne vodove, a potom u tle", dodaje se u izveštaju. 


"Nakon udara došlo je do požara i dve eksplozije, a požar je ubrzo ugašen intervencijom okupljenih meštana", konstatovala je Komisija. 


Avion "cesna 172" pao je u nedelju oko 14 sati nedaleko od centra naselja Mrčajevci i zapalio se, a poginule su četiri osobe - pilot i tri putnika koji su bili u letelici.

Нема коментара:

Постави коментар