петак, 15. април 2011.

Vežba: Migovi presreli neidentifikovani avion


Na aerodromima Batajnica i Câmpia Turzi i vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije u utork 13. aprila je održana zajednička vežba Vazduhplovstva i protivazduhoplovne odbrane Vojske Srbije (VSiPVO) i Vazduhoplovstva Rumunije (Forţele Aeriene Române - FAR) pod nazivom „Air Solution 2011" čiji je osnovni cilj bio podizanje nivoa interoperabilnosti vazduhoplovnih snaga Srbije i Rumunije za izvođenje multinacionalnih operacija i podizanja nivоa kontrole i zaštite vazdušnog prostora.
Tokom vežbe, koja se istovremeno dešavala u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije, vežbovni operativni centri dva vazduhoplovstva u realnom su vremenu razmenjivali informacije o situaciji u vazdušnom prostoru.
Prema scenariju vežbe, rumunski transportni avion An-26, koji je predstavljao „neidentifikovani avion", u vazdušnom prostoru Srbije presreo je lovački par Migova 29 srpskog vazduhoplovstva i prinudno prizemljio na aerodrom Batajnica, dok je u rumunskom vazdušnom prostoru srpski An-26, u istoj ulozi, presreo i prizemljio par rumunskih lovaca Mig-21 „Lanser". Dok je „neindentifikovani avion" sletao na batajničku pistu praćen jednim lovcem, drugi MiG-29 je kružio iznad reona aerodroma pružajući tzv. lovačku zaštitu.
Scenario vežbe predviđao je i odlazak odeljenja od četiri aviona G-4 „Super galeb" 252. eskadrile „Kurjaci sa Ušća" na rumunski aerodrom Câmpia Turzi kao i simulirana dejstva po zemljaskim ciljevima uz zaštitu rumunskih aviona i dolazak rumunskih MiG-21 „Lanser" i helikoptera „Puma" na Batajnicu. Zbog pogoršanja vremenskih uslova aktivnosti su prilagođene nastaloj situaciji, tako da je, isto kao i na uvežbavanju prethodnih dana, „super galebove" sa srpske strane granice presreo par domaćih „MiG-21". Uvežbavanje traganja i spasavanja oborenog pilota sa srpske strane izvršeno je sa helikopterom Mi-8 ViPVO, zadatak koji je trebalo po prvobitnom planu da obavi rumunska „Puma".
Vežbi na Batajnici prisustvovali su Komandat V i PVO brigadni general Ranko Živak i komandant vazduhoplovstva Rumunije general major Fanica Carnu. Komandant vežbe, sa srpske strane, bio je pukovnik Duško Žarković. Kao gosti, vežbi na aerodromu Batajnica prisustvovali su pripadnici Nacionalne garde Ohaja.


аутор: игор салингер / мо

Нема коментара:

Постави коментар