петак, 22. април 2011.

Naše avio-tržište potpuno otvoreno


Beograd -- Tržište aviosaobraćaja u Srbiji potpuno je otvoreno, u skladu sa Sporazum o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području (ECAA).Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković kaže da "očekuje da u toku ove godine kompletiramo prvu fazu i steknemo uslove za drugu fazu, čime će naši avioprevoznici moći da lete pod istim uslovima kao i prevoznici iz EU".
Miljković je istakao da je to jedan od najbolje realizovanih projekata EU na teritoriji Srbije.
"Za dve godine smo sa dva miliona evra, od čega je 400.000 evra bilo za opremu za bezbednost, uspeli mnogo toga da uradimo - sproveli obuke, izradili legislativu u toj oblasti, obezbeđivanje kontrole letenja, aerodroma i drugo", naveo je Miljković.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj je kazao da Srbija u potpunosti administrativno primenjuje ECAA.

Miljković je naveo da je Srbija donela i Nacionalni program bezbednosti u vazdušnom saobraćaju, koji bi trebalo uskoro da počne da se primenjuje izrazivši očekivanja da će Vlada Srbije taj dokument usvojiti u toku maja, čime će Srbija ući među 10 država na svetu koje su prve napravile takav dokument.

Sporazum o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području ili Sporazum o otvorenom nebu, koji se bavi otvaranjem tržišta, potpisalo je 36 zemalja, ali taj dokument nije ratifikovalo još nekoliko zemalja članica EU.

To je uslov za početak formalne primene sporazuma, koji administrativno već primenjuju sve potpisnice. Taj sporazum je u Srbiji stupio na snagu prošle godine u aprilu.

U prvoj fazi se dokazuje da država ima neophodnu regulativu za primenu sporazuma, a druga faza znači da su svi ti propisi i primenjeni u oblasti bezbednosti, kontole letenja, aerodroma...

Нема коментара:

Постави коментар