субота, 9. април 2011.

Srbija kupuje Putinovog lovca

09. 04. 2011. 08:43h | Alo 
Srpska armija planira da potroši tri milijarde dolara na kupovinu ruskih lovaca četvrte generacije: MIG-29M i “suhoj-30”, preneo je “Glas Rusije”. Prema pisanju tog moskovskog medija, u opticaju je i nabavka dva diviziona protivraketnog kompleksa S-300 ili varijante S-400, kao i novih radara.

Kupovina najsavremenijeg naoružanja bila bi finansirana parama od ruskog kredita, koji je pominjan pri nedavnoj poseti premijera Vladimira Putina našoj zemlji. Zanimljivo je da je i sam ruski premijer isprobao “suhoj”, koji se u Rusiji sada “od milja” naziva i “Putinov lovac”.
Iako su nakon ove informacije iz srpskog Ministarstva odbrane demantovali da je postignut zvanični dogovor, ovo je prvi put da su do javnosti, i to ruske, došli detalji o planovima za kupovinu.
Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da bi se oslanjanjem na ruski kredit rešio finansijski problem nabavke, koji je i najkritičniji.
- Srbija je još pretprošle godine uputila zahtev vodećim svetskim proizvođačima naoružanja da nam dostave svoje ponude. One su poslate i Rusiji, ali i zapadu, a odluka, koliko mi je poznato, još nije doneta. Tako smo se i kod Pentagona raspitivali za F-16, u Kini za JF-17... Međutim, u opticaju su i drugi lovci, ali je novi momenat da je pomenut ruski kredit. Taj scenario je i najrealističniji, ali strateško vezivanje za jednog partnera nije uvek i najbolje. Treba proceniti svako sredstvo ponaosob, uraditi ozbiljnu stručnu ekspertizu, učiti na tuđim greškama i na kraju sve uskladiti sa političkim i ekonomskim aspektima. Ekonomski mir na kraju se uvek pokaže i kao najvažniji - objašnjava Radić.
Strani eksperti ovaj vid saradnje dve zemlje tumače kao još jednu “potvrdu stabilno dobrih partnerskih odnosa između Srbije i Rusije”.
- Odluka Srbije pokazuje želju da se ojačaju veze sa Moskvom u svim pravcima - protumačio je za ruske kolege ekspert za Balkan Georgij Engeljgardt.
Ipak, oni ocenjuju da bi ovakvo vojno povezivanje sa Rusijom moglo negativno da utiče na zbližavanje Srbije s NATO.
“U NATO se sa izvesnom sumnjom odnose prema pokušajima pojedinih zemalja da kupuju oružje van alijanse, naročito u Rusiji”, piše “Glas Rusije”, a prenosi “Vostok”.
- Ne treba zaboraviti da ruske investicije igraju važnu ulogu u srpskoj ekonomiji u celini - navela je Jelena Guskova, šef Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN.
Iz srpskog Ministarstva odbrane juče zbog službenog puta ministra u Francusku nije bilo moguće dobiti reakciju na informacije u ruskim glasilima, ali su najavili odgovore za sledeću nedelju. 

Нема коментара:

Постави коментар