петак, 15. април 2011.

Šef kontrole letenja SAD podneo ostavku


Šef američke Organizacije za vazdušni saobraćajHenk Krakovski, podneo je ostavku posle novih otkrića o kontrolorima leta koji spavaju na poslu.
Prethodno je saopšteno da je kontrolor leta u zapadnoj državi Nevadi spavao u sredu rano ujutru, dok je mali medicinski avion sa nekoliko članova posade pokušavao da sleti. Najmanje dva slična incidenta prijavljena su u SAD ove godine. 

Šef američke Savezne uprave za avijaciju, Rendi Bebit, saopštio je da takvi incidenti moraju da odmah prestanu da se dešavaju. On je dodao da, zbog tih problema, mnogi dovode u pitanje sposobnost agencije da garantuje njihovu bezbednost. Bebit je najavio da sprovodi “detaljnu reviziju” sistema kontrole letenja. 

Prošlog meseca, dva aviona sletela su na Nacionalni aeodrom Ronald Regan u Vašingtonu bez pomoći iz kontrolnog tornja, jer je jedini kontrolor letenja na dužnosti u tom trenutku – zaspao. Drugi kontrolor leta spavao je na poslu na aerodromu Mekgi Tajson, u južnom gradu Noksvilu u Tenesiju u februaru.

Predstavnici uprave za avijaciju kažu da će dodati još jednog kontrolora letenja noćnim smenama na 27 aerodroma u kojima je do sada noću radio samo jedan kontrolor. O nedavnim incidentima istragu vodi kongresna komisija kao i nekoliko vladinih agencija. 

Нема коментара:

Постави коментар