среда, 27. април 2011.

Умро дизајнер Сухој-а Су-27


Микаил Петрович Симонов, легендарни руски дизајнер и отац авиона Сухој Су-27 умро је у петак у 81 години живота.
Микаил Симонов придружио се Сухој дизајнерском бироу као заменик главног дизајнера у 1970.год. Током наредних година водио је развој-Су 24 који је уведен у употребу 1974.
Сухој Су-24 је двомоторни са два седишта бомбардер са променљивом геометријом крила које спроводи први СССР интегрисани дигитални nav/attack систем. Око 1400 авиона је израђено а многи од њих и даље су у служби и данас у земљама као што су Алжир, Иран, Сирија и Украјина.
1976.године, Симонов је постао главни дизајнер легендарног Су-27. Сухој Су-27 је једносед са брзином од Маха-2. Намењен је као директан конкурент америчких авиона четврте генерације  попут Ф-15 Орао, Ф-16 Борбени соко или Ф-14 Томкет. Су-27 има домет од 3530 км  са тешким наоружањем, софистицирау авионику и високе перформансе маневрисања.Основни дизајн Су-27 је сличан Миг-29, али је знатно већи. То је велики авион, који "минимализује" своју тежину јер у свом саставу има висок проценат титанијума (око 30%, више него било који од његових савременика).
Су-27 је први оперативни Флај-бај-вајр систем контроле Совјетског Савеза. У комбинацији са релативно ниским оптерећењем крила и моћних основних летчких контрола, важи за изузетно агилан авион, који се лако може контролисати чак и при врло малим брзинама и великим нападним угловима. На аеромитинзима авиона је показао своју покретљивост са Кобра маневром  или динамичко успоравање - укратко одржив ниво лета на 120 ° угао напада. Потисак векторизације је такође тестиран (и регистрован на СУ-30МК касније и СУ-37 моделима), 
Су-27 је још увек у производњи и у служби у многим земљама, попут Русије, Кине и Украјине. Током година је доживео многе промене и нове варијанте да би остао у току текућих технологија.
1983.год. Симонов је постао генерални дизајнер Сухој и водио развој Су-30, Су-33, Су-34, Су-26, Су-29 и Су-31.
Након што је радио као заменик министра индустрије авиона од 1979. до 1983, био је и именован за главног дизајнера Сухој-а и наставио рад на СУ-27. У касним 80-им, раним 90-им, Петрович је  одиграо кључну улогу у освајању уносних извозних послова за Сухој СУ-27 и Су-30.
Михаил Погосиан Асланович, председник УАЦ, генерални директор Сухој и МиГ рекао је: "Смрт Михаила Петровича Симонова је велики губитак. Он је био легенда руске авијације. Он је био човек који је имао визију за успех у будућности. Борбени авиони настали под његовим руководством  довели су га на водећу позицију у свету. Михаил Петрович задржао је јединствену школу Сухој, најјачи инжењеринг школе у ​​земљи, који је сада улази нове границе за креирање модерних авиона. "
Симонов је добио Орден Херој Русије у 1999, Орден Лењина и две државне награде, био је доктор техничких наука и члан Руске академије техничких наука.


Нема коментара:

Постави коментар