петак, 26. август 2011.

SRPSKI MIGOVI GAĐAJU METE U BUGARSKOJ

Četvrtak, 25. Avgust, 2011.Autor: Agencija TANJUG
BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić izjavio je da će u petak na bugarskom poligonu "Šabla" pripadnici srpske lovačke avijacije, zajedno sa bugarskim kolegama gađati ciljeve raketama "vazduh vazduh".

"Gađanja će izvesti i naša lovačka avijacija sa avionima "Mig 29", raketama "vazduh vazduh" i to je aktivnost koja će se izvesti sutra na poligonu Šabla", rekao je Miletić u telefonskoj izjavi iz Asenovgrada u Bugarskoj.

On je naveo da je prošle godine na istom poligonu prvi put izvedeno zajedničko bojevo gađanje pripadnika dve vojske kada su pripadnici Vojske Srbije koristili raketne sisteme "KUB" i "NEVA".

Prema njegovima rečima, pripadnici Vojske Srbije i ove godine će uvežbavati gađanje ciljeva iz istih raketnih sistema.

Miletić, koji se juče u Sofiji susreo sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Bugarske generalom Simeon Simeonovim i ministrom odbrane Anjuom Angelovim je naveo da je u tim razgovorima konstatovano da je saradnja dve vojske jako dobra.

"Konstatovali smo da je saradnja jako dobra i da je posebno intenzivirana od 2009, a ono što odnose čini karakterističnim su zajedničke aktivnosti kojima se izgrađuju operativne sposobnosti obe vojske i dostižu određeni nivoi interoperabilnosti", rekao je on.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je naveo i da "u poslednjih nekoliko godina redovno i intenzivno izvodimo zajedničku obuku i zajedničke vežbe".

"Za svaku vojsku koja želi da racionalno i efikasno odgovori na savremene izazove rizike i pretnje bezbednosti važno je da razmenjuje iskustva sa oružanim snagama drugih državama i da ih proverava i primenjuje na zajedničkim vežbama", rekao je on.

Miletić je tokom dana obišao Četvrti artiljerijski puk u Asenovgradu a sutra će prisustvovati zajedničkom bojevom gađanju u vazdušnom prostoru, na poligonu Šabla.

Na tom poligonu pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i armije Bugarske pripremaju se za zajedničko bojevo gađanje ciljeva u vazduhu.

Pripadnici 250. raketne brigade Vojske Srbije pripremaju se za gađanje raketnim sistemima "KUB" i "NEVA".
Ove godine učestvuje i lovačka avijacija 204. vazduhoplovne brigade čiji pripadnici će sa avionima "Mig 29" gađati padobransku metu, dok raketaši pored padobranske, gađaju i radio vođenu metu.

Zajedničko bojevo gađanje na poligonu "Šabla", od 16. do 29, predstavlja nastavak uspešne saradnje vojski Srbije i Bugarske.

Tokom prethodne godine izvršeno je gađanje ciljeva u vazduhu raketnim sistemima, a ove godine u gađanju učestvuje i lovačka avijacija.

Нема коментара:

Постави коментар