петак, 26. август 2011.

Pilot oboren u BiH ulazi u politiku


BEOGRAD - Bivši američki pilot, kapetan Skot O Grejdi, čiji avion je 1995. godine oboren iznad Bosne, najavio je ulazak u politiku države Teksas. On je objavio da će se kandidovati za nominaciju Republikanske stranke za mesto u Predstavničkom domu teksaškog Kongresa.
Avion F-16, kojim je O Grejdi pilotirao dok je bio u misiji "nametanja zone neletenja" iznad BiH, pogodila je 2. juna 1995. godine raketa SA-6 protivavionske odbrane Vojske Republike Srpske. On je uspeo da se katapultira i spusti padobranom.
 
Narednih šest dana živeo je od ono malo hrane koju je imao kod sebe, ali i koristeći sva znanja iz obuke o preživljavanju. Na kraju je američka vojska uspela da otkrije njegov signal, pa su poslali spasilački tim marinaca po njega.
Po uspešnom spasavanju, O Grejdi se našao u centru pažnje američkih medija, koji su dramatično i do detalja opisivali njegovo iskustvo iz tih šest dana.
U to vreme, kada SAD nisu imale kopnene trupe angažovane u velikim ratovima po raznim stranama sveta, O Grejdi je uspeo da se nađe i na naslovnoj stranici magazina "Tajm".
O Grejdi je i odlikovan. Film Iza neprijateljskih linija zasnovan je delom na njegovom iskustvu, kao i dve knjige. Njegovo iskustvo je opisano i u jednoj epizodi na "Histori čenelu".

Нема коментара:

Постави коментар