понедељак, 15. август 2011.

Srbi promašili hrvatske helikoptere Kfora

27. jul 2011. 18:18 > 18:19
Hrvatski mediji javili su danas da je na dva hrvatska helikoptera iz sastava Kfora otvorena vatra iz pešadijskog oružja na severu Kosova.
Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo (HRZ) i Protvivazdušna odbrana (PZO) nisu pronašli nikakva oštećenja na helikopterima.

Reč je o dva transportna helikoptera Mi-171 Sh ruske proizvodnje, koje Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo već tri godine raspoređuje u misiji na Kosovu.

Hrvatski piloti nisu primetili da je na njih otvorena vatra već su im to dojavile kopnene snage Kfora, koje su uočile vatru iz pešadijskog oružja u zoni leta dva helikoptera, kao i prilikom njihovog sletanja na severu Kosova.

Nakon što su upozoreni da su bili gađani, osoblje HRZ i PZO pregledalo je helikoptere, no nisu pronađena nikakva oštećenja.

Hrvatsko ministarstvo odbrane upozorava da njihovi helikopteri obavljaju zadatke prevoza ljudi i tereta i da naloge za letove dobijaju isključivo iz zapovedništva Kfora.

Do sada su prevozili brojna diplomatska izaslanstva i goste, naprimer predsednika Srbije Borisa Tadića kada je posetio Kosovo.

Do graničnih prelaza na severu, gde je trebalo da sprovedu zabranu uvoza robe iz Srbije, kosovski policajci i carinici ne mogu stići putem, jer ga i dalje blokira srpska zajednica.
U sastavu Kfora hrvatski kontingent broji dva helikoptera, tri pilotske posade, vazduhoplovno-tehnički i bezbednosni tim, ukupno dvadeset vojnika.


(Srna/MONDO)




Нема коментара:

Постави коментар