петак, 19. август 2011.

Турска авијација гађала положаје Курда на северу Ирака

18. август 2011. | 13:25 | Извор: Бета
АНКАРА - 
Турска борбена авијација бомбардовала је ноћас положаје курдских побуњеника на северу Ирака, дан након што је осам турских војника и један сеоски чувар погинуо у нападу курдских герилаца.
То је први пут у последњих годину дана да је турска авијација извела неки напад на север Ирака.

Турски авиони су бомбардовали 60 позиција Радничке партије Курдистана у ирачким планинама, као одговор на напад у којем је дан раније погинуло девет особа у провинцији Хакари, на граници са Ираком, саопштила је данас турска војска.

Главни штаб војске је упозорио да ће се напади, ако буде потребно, наставити.

Како наводе власти у Анкари, у ирачким планинама налазе се базе ПКК из којих се изводе или планирају напади на војску у Турској.

Турски званичници су упозорили да ће доћи до велике офанзиве против побуњеника после њиховог напада из заседе на војни конвој у близини границе са Ираком.

Министар одбране Исмет Јилмаз је обећао оштар одговор на тај напад, док је војска покренула ваздушну и копнену офанзиву у покрајини Хакари, махом насељеној Курдима, где се догодио напад, јавила је турска државна телевизија.

"Одмазда ће бити вишеструко јача", казао је Јилмаз.

Више од 30 турских војника је од јула погинуло у нападима побуњеника, укључујући и један у којем је погинуло 13 војника, што је довело до велике офанзиве власти на југоистоку Турске.

ПКК, који Турска, САД и Европска унија сматрају терористичком организацијом, бори се од 1984. године за одвајање југоисточног дела Турске, а у тим сукобима је, према проценама, до данас погинуло 45.000 људи.

Нема коментара:

Постави коментар