недеља, 7. август 2011.

Hirošima obeležila 66. godišnjicu bombardovanja

06.08.2011 09:15


U Hirošimi je danas obeležena 66. godišnjica od kada je američki avion na samom kraju Drugog svetskog rata bacio uranijumsku atomsku bombu na taj japanski grad.
Danas je u Hirošimi obeležena 66. godišnjica od kada je američki bombarder tipa "B-29" izbacio na samom kraju Drugog svetskog ratauranijumsku atomsku bombu na taj japanski grad. 

Ceremoniji obeležavanja godišnjice prisustvovalo je oko 50.000 ljudi, među kojima i japanski premijer Naoto Kan, gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui kao i predstavnici više od 60 zemalja, uključujući i SAD, prenele su svetske agencije. 

Napad je naredio tadašnji predsednik SAD Hari Truman, bez jakog vojnog razloga, pošto je Japan prethodno nudio kapitulaciju

Atomska bomba pretvorila je u pepeo 13 kvadratnih kilometara, Hirošima je potpuno uništena, a poginulo je 140.00 ljudi odmah ili u roku od šest meseci

Tri dana kasnije druga američka (plutonijumska) atomska bomba bačena je na Nagasaki, gde je poginulo na desetine hiljada ljudi, a Japan je 15. avgusta kapitulirao i time je završen Drugi svetski rat. 

Premijer Japana je istakao daJapan nikada ne sme da zaboravi nesreću nuklearnog oružja koje je pre 66 godina napalo Hirošimu

-Ne smemo nikada da dozvolimo da se to ponovo dogodi - rekao je premijer. 

Kan se založio za budućnost bez atomske energije, ukazavši da trenutna nuklearna kriza u nuklearki Fukušima znači da se Japan mora okrenuti drugim izvorima energije. 

- Smanjiću japansko oslanjanje na nuklearnu energiju, s ciljem kreiranja društva koje neće zavisiti od atomske energije - podvukao je Kan. 

Premijer Japana je rekao da je dugotrojna i velikih razmera nuklearna kriza u Fukušimi i curenje radijacije izazvalo ozbiljnu zabrinutost ne samo u Japanu već i u celom svetu. 

I gradonačelnik Hirošime pozvao je japansku vladu da preispita energetske izvore posle nuklearne nesreće u Fukušimi, izazvane zemljotresom i cunamijem 11. marta. 

(Tanjug) 


Нема коментара:

Постави коментар