уторак, 7. јун 2011.

RS: Avioni za bacanje

S.MIŠLJENOVIĆ | 03. jun 2011. 20:31

BANjALUKA - Srbija još uvek ne može da kupi od BiH 22 aviona, marki “jastreb”, “galeb” i “orao”, koja se nalaze u Banjaluci i vlasništvo su Republike Srpske, jer bošnjački političari u Sarajevu blokiraju konačni dogovor na državnom nivou.
Nebojša Radmanović, predsedavajući Predsedništva BiH, kaže za “Novosti” da i dalje nema saglasnosti u Predsedništvu BiH.
- Srbija je već pokazala zainteresovanost, jer joj ovi avioni trebaju za rezervne delove. To bi bilo najisplativije za sve u BiH. Ali u Sarajevu postoji otpor, jer od prodaje aviona iz sastava bivše Vojske RS najveći deo sredstava, odnosno 80 odsto, treba da ide RS - ističe Radmanović.
Živko Marjanac, zamenik ministra odbrane BiH, kaže za “Novosti” da je u proteklih 15 meseci trebalo da se raspiše tender za prodaju aviona. Ali Komisija ministarstva odbrane BiH, zadužena za rešavanje ovog pitanja, nije se sastala nijednom.
- Pre nekoliko dana bio sam u Briselu i od zvaničnika NATO jasno sam dobio upozorenja da BiH ima rok do kraja godine da reši ovo pitanje, ili će u protivnom zvanični Brisel narediti BiH da avione i drugi višak naoružanja uništi - ističe Marjanac i dodaje da je upravo to cilj bošnjačkih partija, kako RS ne bi dobila ni marke u budžet.
ŠTA JE NA PRODAJU?
U ORUŽANIM snagama BiH “Novostima” je potvrđeno da se u vojnoj bazi u Mahovljanima kod Banjaluke nalaze 22 aviona koja su proglašeni viškom. Među njima je 14 “jastrebova”, sedam “orlova” i jedan “galeb”. Prema procenama vojnih stručnjaka, Republika Srpska bi od prodaje aviona mogla da zaradi između 70 i 100 miliona dolara.

Нема коментара:

Постави коментар