уторак, 7. јун 2011.

Avion koji je sleteo u reku postaje muzijski eksponat

I. M. J. | 05. 06. 2011. - 13:29h
Avion koji je pre dve godine posle otkazivanja svih motora bezbedno sleteo u reku Hadson sa 155 putnika i članova posade, tokom narednih sedam dana letilica će preći put od Nju Džerzija do Muzeja avijacije u Severnoj Karolini, gde će postati jedan od najvrednijih eksponata.

Oštećeni avion "erbas A320" je napustio hangar u Nju Džerziju. U pratnji konvoja policijskih automobila i filmske ekipe, biće prevezen na prikolici velikog kamiona u Muzej avijacije u Severnoj Karolini, gde će postati deo američke istorije. Tokom vožnje gradom saobraćaj je zaustavljen, a prolaznici su svojim mobilnim telefonima i fotoaparatima slikali čeličnog kolosa.
Kapetan Čelzi Salenberger, koji je upravljao avionom 15. januara 2009. godine, zahvaljujući podvigu u kojem nije bilo žrtava postao je nacionalni heroj. Avion na letu 1549 je tada leteo iz Njujorka za Šarlot kada je naleteo na jato gusaka, posle čega su otkazala oba motora. Kapetan Salenberger pokušao je da sleti na obližnji aerodrom Teterboro u Nju Džerziju, ali je shvatio da bi to bilo previše rizično, pa se odlučio za hladnu reku Hadson.
U roku od nekoliko minuta od sletanja, na licu mesta pojavili su se spasilački brodovi, a u ovom neverovatnom poduhvatu hrabrog pilota nije stradao niko od 155 putnika i članova posade.
Direktor Muzeja Šon Dorš rekao je da će transport trajati sedam dana zbog toga što avion dug 36 metara mora da prolazi sporednim putevima kako bi se izbegle prepreke, kao što su naplatne rampe, mostovi i nadvožnjaci. Krila će biti naknadno transportovana.
- Kapetan Salenberger održaće govor 11. juna, kada letelica stigne u muzej - kaže Dorš.
 Dorš je rekao da se očekuje prisustvo i drugih članova posade, kao i da se nada da će u narednim mesecima eksponat posetiti svi putnici leta. 

Нема коментара:

Постави коментар