среда, 15. јун 2011.

Споразум о стационирању америчких авиона у Пољској

13. јун 2011. | 13:36 | Извор: Бета

ВАРШАВА - 
Пољски министар одбране Богдан Клих и амерички амбасадор у Пољској Ли Финстајн потписали су данас у Варшави споразум захваљујући коме ће од 2013. године на заједничке вежбе редовно долазити амерички војни авиони Ф16.
Споразум такође предвиђа да ће од 2012. године у Пољској бити размештена прва стално присутна америчка војна ваздухопловна јединица.
Амерички војни ловци Ф-16 и транспортни херкулеси Ц-130 ће свака четири месеца из базе Авиано у Италији долазити на заједничка вежбања у Пољску, а у тој земљи ће бити размештена јединица од 30 војника за одржавање авиона.
Очекивало се да ће споразум бити потписан током посете америчког председника Барака Обаме Варшави крајем маја, али последњи технички детаљи договорени су, међутим, тек сада.
Обама је тако приликом недавне посете Варшави само обзнанио да ће САД први пут за стално код свог савезника разместити једну војну јединицу, да ће слати из Италије авионе и такође потврдио да ће у Пољској бити размештене мобилне ракете новог америчког антиракетног штита.
Пољско Министарство одбране, према сазнањима дневника Газета виборча, рачуна да ће се број авиона и време на које долазе на вежбе са пољским пилотима повећавати и продужавати, а да ће се у њих укључивати и ваздухопловства других савезника.
За почетак се рачуна на пет до седам авиона Ф-16.
Сама Пољска има 48 војних авиона тог типа најновије генерације и осам половних авиона херкулес који су модернизовани за потребе пољске армије.
"Заједно смо констатовали да вреди да вежбамо и на територији Пољске", казао је данас након потписивања споразума министар Клих.
Пољски пилоти авиона Ф-16 морају да одлазе на школовање у САД, а по повратку су до сада вежбали у европским чланицама НАТО - у Шпанији, Белгији и Француској.
Русија не гледа благонаклоно на стационирање америчких војних авиона, чак и када долазе на повремене, али редовне војне вежбе у земљу са којом се непосредно граничи.

Нема коментара:

Постави коментар