недеља, 5. јун 2011.

Хрватска, Бугарска, Румунија и Турска купују заједничке авионе Ф-16?

Извор: Танјуг

ЗАГРЕБ - 
Хрватска још није донела одлуку, али у принципу подржава НАТО-ов заједнички принцип о заједничкој набавци опреме, изјавио је хрватски министар одбране Давор Божиновић, реагујући на изјаву бугарског премијера Бојка Борисова.
Борисов је изјавио да Бугарска жели с Хрватском, Румунијом и Турском ући у заједничку куповину борбених авиона, односно америчких Ф-16.
"Улажемо заједнички труд у овај заједнички пројект и једном кад легислатива и влада дођу до заједничког решења, моћи ћемо делити борбене млазњаке као и обуку персонала", рекао је Борисов чију су изјаву пренели хрватски електронски медији.
"Хрватска још није донела одлуку, али у принципу подржава НАТО-ов заједнички принцип такозване паметне одбране које омогућава земљама јефтинију набавку авиона", рекао је Божиновић синоћ за Хрватску телевизију, оценивши да би заједнички поступак набавке био добар ако би се могао остварити.
"У овом тренутку још смо у иницијалним разговорима", рекао је министар.
Аналитичар Влатко Цвртила сматра да је "иницијатива добра, али да постоје и многа отворена питања, пре свега питања регионалних и локалних капацитета сваке од држава. Нисмо на истом нивоу развоја, нисмо у контакту с истим технологијама, нисмо имали исте доктрине употребе ваздушних снага. Ми бисмо требали много тога направити, свака појединачна земља, да би се реализовао тај пројект", рекао је Цвртила.
Ако се ова иницијатива оствари, четири би земље, све чланице НАТО-а, имале јединствену контролу ваздушног простора у овом делу Европе. Хрватска сада треба донети важну стратешку и политичку одлуку, истичу медији.
Хрватска од борбених авиона има осам авиона МиГ 21 чији крајњи рок коришћења истиче 2013. године. Немци су недавно понудили авионе Ф-4 Хрватској, старе 40-ак година, колико су приближно стари и неки од постојећих хрватских МиГ-ова.


Извор

1 коментар:

  1. Анониман5. јун 2011. 15:03

    E Hrvati moji, propali ste. Kada vi delite kintu za vazduhoplovstvo sa 4 drzave...Uzmite bolje one stare Fantome pa da bar ikada budete svoji!

    ОдговориИзбриши