уторак, 7. јун 2011.

Произвођачи оружја трљају дланове


Арапско пролеће некима је донело патњу, некима слободу, а некима ће донети велику зараду. Услед повећане потрошње оружја, муниције и бомби "велики играчи" светске војне индустрије очекују да ће на предстојећем париском авио митингу уговорити велике послове и попунити своје "тефтере" за наруџбине.
Упркос томе што ће долазећи париски авио митинг, који је заказан за крај месеца бити прилика да се изложе најновије палете цивилних авиона и свемирских летелица, "велики играчи" војне индустрије већ трљају дланове у очекивању да им продаја драстично порасте због Арапског пролећа, наводиБи-Би-Си.
Широк спектар компанија од "Локид Мартина", "БАЕ Система" до "Финмеканике" и "Нортроп Грунмана" утркују се да попуне 130.000 метара квадратних изложбеног простора на аеродрому "Л'Бурже" како би своју понуду што боље представили.
Са више од 200 делегација из 88 земаља многи челници војне индустрије очекују да им наруџбине драматично скоче ове године.
Наиме, опште је познато да оружани сукоби повећавају обим продаје војне индустрије, а последњих месеци их је, нажалост, било у изобиљу.
Неколико земаља које, уобичајено, нису претерано активне у оружаним сукобима сада се налазе у позицији да морају да попуне потрошене залихе бомби и муниције потрошених последњих месеци у Либији и региону северне Африке и Блиског истока, наводи Би-Би-Си.
Наруџбине из ових земаља могле би да премаше и неколико милијарди долара, предвиђања су званичника војних индустрија.
Истовремено, један од официра западне коалиције који учествује у ваздушним ударима у Либији, рекао је за британски национални сервис да су многи генерали импресионирани прецизношћу неких од оружја коришћених у ваздушним ударима на Либију.
Нека од тих оружја су ласерски навођене бомбе намењене погађању оклопних возила без наношења велике колатералне штете, што ће учинити да продаја оваквог високотехнолошког оружја забележи пораст ове године, пише Би-Би-Си.
Напетост у региону
Предвића се и да ће земље Блиског истока и северне Африке, које нису директно погођене Арапским пролећем повећати наруџбине нестабилности у региону.
"Комшијске тензије, које потом условљавају унутрашње, подстаћи ће потражњу", истиче се у извештају Стокхолмског међународног инситута за студије мира "Сипри".
Богатство тог дела света, условљено "свемирским"скоком нафте на светским берзама, резултирало је великим порастом куповине оружја последњих година.
Велики купци
Само у региону Блиског истока 2010. године потрошено је 111 милијарди долара на војну опрему, од чега је највећи део отпада на Саудијску Арабију.
Ипак, Америка неприкосновено држи прво место, као највећи светски купац оружја и војне опреме. Од укупне суме новца која се годишње у свету потроши за набавку производа војне индустрије САД издваја 43 одсто.
Према податцима шведског института од 2001. до 2009. године Америка је забележила пораст потрошње од 81. одсто.




Нема коментара:

Постави коментар