уторак, 7. јун 2011.

Индија купује од "Боинга" 10 војних транспортних авиона

07. јун 2011. | 09:43 | Извор: Танјуг

ЊУ ДЕЛХИ - 
Индијска влада одобрила је куповину 10 "Боингових" војних транспортних авиона типа Ц-17 у вредности од 4,1 милијарди долара, у оквиру плана јачања капацитета земље за пребацивање трупа, возила и артиљерије, пренеле су агенције.
Владин комитет за безбедност којим је председавао премијер Манмохан Синг дао је коначно одобрење за набавку авиона за превоз тешког терета "глобмастер III" на састанку у Њу Делхију у понедељак, изјавио је агенцији Блумберг званичник министарства одбране који је желео да остане анониман до објављивања службеног саопштења.
Уговор представља једну од највећих поруџбина коју је добила америчка компанија у последње време.
Најновија одлука је усвојена након што су борбени ловци које производе "Боинг" и такође америчка компанија "Локид Мартин" у априлу пропустили да сачине краћи избор борбених авиона за тендер који је објавила индијска влада за набавку 126 борбених авиона у вредности од око 10 милијарди долара.
Сада се за једну од највећих поруџбина на свету за куповину борбених авиона у последњих 15 година, надмећу француске компанија "Дасо авиасијон" и Европски конзорцијум за израду ваздухоплова, војне и свемирске опреме (EADS).
Инострани инвеститори и компаније које се боре за опоравак од глобалне рецесије надмећу се да Индији продају наоружања и војне опреме у вредности од 120 милијарди долара које би Индија могла да купи у периоду од 2012 до 2017 године, према процени Конфедерације индијске индустрије и агенције "Дилојт и Туш".
Индија планира модернизацију војске, а у њеној флоти авиона за транспорт терета доминирају авиони руске производње "Иљушин" и "Антонов."

Нема коментара:

Постави коментар