уторак, 7. јун 2011.

Антитерористичке ваздухопловне вежбе Русије и НАТО

07. јун 2011. | 12:25 | Извор: Танјуг

ВАРШАВА - 
У Пољској је данас почела прва практична фаза заједничких ваздухопловних антитерористичких вежби Русије и НАТО-а "Будно небо-2011“ (Vigilant Skies), усмерених на спречавање терористичких напада уз употребу цивилног ваздухопловства, сличних нападима на Светски трговински центар, 11. септембра 2001. године.
Пилоти пољског ваздухопловства заједно са руским колегама тренирају пресретање авиона који је полетео из Кракова и скренуо од планиране маршруте летења, пренео је Итар-Тасс.

Представник Министарства одбране Пољске Валдемар Кшижановски рекао је да вежба протиче по плану.

Кшижановски је агенцији Франс прес рекао да пољски авион CASA 295 М из Кракова симулира отети цивилни ваздухоплов, који ће пресрести два пољска авиона Ф-16 са базе близу Познања и предати мисију двема руским летелицама „сухој“, које ће отпратити цивилни авион до града на северу Пољске, Малборка.

Сутра ће три турска авиона Ф-16 и два руска "сухоја" пресретати авион изнад Црног мора.

Ово је први пут да руски ловачки авиони учествују у НАТО вежбама, подсећа АФП.

Руски и НАТО ловци учествују у заједничкој демонстрацији Иницијативе за сарадњу у ваздушном простору (Cooperative Airspace Initiative) у оквиру Савета Русија-НАТО.

У Москви је најављено да се спречавање напада остварује путем размене информација о летовима у ваздушном простору Русије и земаља НАТО и координације пресретања авиона који наруше њихов ваздушни простор.

Иницијатива ће повећати безбедност хиљада путника, који свакодневно користе ваздушни саобраћај за међународне летове, као и милиона грађана који живе на земљи.

Системом за осигурање безбедности руководи се из два координациона центра у Москви  и Варшави, а постоје и локални координациони центри у руским градовима Калињинграду, Ростову на Дону и Мурманску, те у Варшави, норвешком Бодоу и Анкари у Турској.

Нема коментара:

Постави коментар