недеља, 5. јун 2011.

Стигла експертиза о погибији македонских миротвораца

Извор: Срна

СКОПЉЕ - 
Експертиза, која треба да расветли узроке пада војног хеликоптера у близини Скопља пре три године, у коме је огинуло 11 македонских миротвораца по повратку из мисије "Алтеа" у БиХ, стигла је у Скопље и данас ће бити предата Јавном тужилаштву и Министарству одбране.
Стручни налаз донео је лично британски експерт за авионесреће Едвард Пули који је на овом случају радио скоро годину дана, јавио је дописник Срне из Скопља.

Страно вештачење затражио је јавни тужилац Љупчо Шврговски, будући да извештај који је добио од македонске Комисије за испитивање ваздухопловних несрећа није био довољан за покретање истраге.Државна Комисија за испитивање несреће у свом извештају навела је пет директних и седам индирекних разлога за пад војног хеликоптера "Ми-17".

Македонски стручњаци као разлоге навели су лоше временске услове, непоштовање услова процедуре о инструменталном слетању, неисправне инструменте и одређене пропусте у обуци миротвораца, али су детаљи из извештаја, ипак, остали тајна како не би угрозили даљи рад Јавног тужилаштва.

Пули је у Македонији боравио пре годину дана како би начинио лични увид и прикупио доказе о хеликоптерској несрећи, а пре девет месеци затражио је допунске информације како би завршио вештачење. Његово хонорар износи 55.000 фунти.

Истрага о хеликоптерској несрећи, која се догодила 12. јануара 2008. године на брду код Катлановског Блаца у близини Скопља, још је у предистражном поступку, а породице погинулих у више наврата тражиле су покретање поступка.

Пре месец дана поднели су представку Судском већу да размотри рад истражног судије и добили одговор да судија није одговоран за одуговлачење истраге.

У несрећи су погинули пуковник Тони Спасовски, мајор Горан Ристовски, капетани Бране Спасовски и Игор Ђоревски, заставници Славчо Василев и Тони Давитковски, старији водници Јанко Шарић, Мики Ивановски, Александар Тасковски и Александар Васић и десетар Златко Вељановски.

Сви погинули миротворци постхумно су одликовани "Медаљом за службу у Европској безбедносној одбрамбеној политици".

Нема коментара:

Постави коментар