четвртак, 23. фебруар 2012.

Tri dela iz podruma za repliku i donaciju

23/02/2012 19:35 | Beograd

Ni nakon četiri godine Odbor Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu ne odgovara na zahtev Muzeja avijacije SAD

Džef Tomas: Ovom razmenom srpski muzej bi dobio i donaciju od 30 miliona dinara - Delove „lokida“ Amerikanci traže ne bi li rekonstruisali vazduhoplov kojim je njihov pilot prinudno sleteo kod Beograda

AUTOR: B. CVEJIĆ
Beograd - Američki Muzej avijacije je još pre četiri godine pokrenuo postupak za kulturnu razmenu dobara za tri dela njihovog aviona koji se nalaze u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.
Reč je o tri oštećena i prilično zarđala dela američkog aviona „lokid P-38“, koja stoje u podrumu muzeja u Beogradu, u zamenu za koje direktor američkog muzeja Džef Tomas nudi autentičnu repliku modela „blerio XI2“, vrednu više od 100.000 evra, koja je napravljena po uzoru na prvi srpski borbeni avion iz 1912.
Nadležni u Srbiji trebalo je danas odlučuju o ovom pitanju, ali, kako kaže za Danas direktor Muzeja vazduhoplovstva Predrag Gradnić, sastanak tim povodom je odložen.
Direktor Muzeja avijacije iz Amerike Džef Tomas kaže za Danas da se nada da će predstavnici Muzeja vazduhoplovstva odobriti kulturnu razmenu između ove dve institucije, kao i da će se uskoro sastati sa direktorom Predragom Grandićem. Amerikanci žele ovu razmenu, kako ističu, zbog toga što žele da vrate u SAD delove aviona pilota Majkla Brezesa, koji je sa njim sleteo igrom slučaja u okolini Beograda krajem Drugog svetskog rata, dok je branio region od sila Osovine.
Ovom razmenom srpski muzej bi dobio i donaciju od 30 miliona dinara, za koju Tomas kaže da će pomoći da se zadovolje potrebe Muzeja vazduhoplovstva i obezbedi odgovarajuća zaštita za originalne avione iz istorije srpskog vazduhoplovstva.
- Naš sporazum će biti zaključen bez korišćenja javnih ili državnih sredstava. U ovom trenutku duboke finansijske krize u Evropi i usporene globalne ekonomije, nije svrsishodno tražiti javna ili budžetska sredstva. To bi samo povećalo krizu i javni dug Srbije i dodatno finansijski opteretilo građane Srbije - navodi Tomas.
Prema njegovim rečima, nacionalni muzeji prihvataju kvalitetne reprodukcije kada ne postoje originali, a muzej u Beogradu već ima izložene najmanje dve reprodukcije - Njepor XI i Sarić br. 1. Kako dodaje, „to znači da odbor muzeja u Beogradu uvažava i prihvata kvalitetne reprodukcije“.

Uporni zbog zbog simboličke vrednosti
Muzej u Beogradu je simbol istorije srpske avijacije. Naš muzej je simbol američke avijacije. Više od četiri godine ulažemo velike napore da postignemo dogovor povoljan za obe strane. Ovi oštećeni delovi su od kulturnog značaja za našu zemlju i potrebni su nam da bismo kompletirali repliku aviona na kojem radi naš Muzej avijacije. Biće to simbol uspomene na američko učešće u Drugom svetskom ratu - objašnjava Džef Tomas.

Нема коментара:

Постави коментар