петак, 17. фебруар 2012.

Амерички носач авиона прошао кроз Ормуски мореуз

14. фебруар 2012. | 16:14 | Извор: Танјуг

ТЕХЕРАН - 
Амерички носач авиона "Абрахам Линколн" прошао је данас кроз Ормуски мореуз, под појачаним надзором иранских патролних бродова и авиона, чиме је окончао своју мисију у Персијском заливу усред појачаних тензија с Техераном.
Особље "Абрахама Линколна" саопштило је да није било инцидената са иранским снагама, описујући ирански надзор као неизненађујуће и рутинске мере Техерана у близини мореуза од тако великог стратешког значаја, који заједнички контролишу Иран и Оман, пренео је АП.

Иран за сада није коментарисао одлазак "Абрахама Линколна", који је око поднева, у пратњи два америчка ратна брода, прошао кроз мореуз и упловио у Арапско море, након што је готово три недеље провео у Персијском заливу.

Иако амерички ратни бродови деценијама пролазе кроз овај мореуз, данашњи пролазак је био критичан с обзиром на ескалирајући сукоб између Ирана и Запада због нуклеарног програма Исламске Републике.

Последњи пут када је један амерички носач авиона напустио Залив, крајем децембра, врховни командант иранске војске је упозорио САД да никада више не би требало да се врати, подсећа АП.   

Још један амерички носач авиона ускоро би требало да прође кроз Ормуски мореуз, најавили су високи поморски официри у Заливу, али нису прецизирали када ће се то десити.

Нема коментара:

Постави коментар