недеља, 26. фебруар 2012.

Теорија завере

 СВЕТ | 26. ФЕБРУАР 2012. | 14:47
СКОПЉЕ – Бивши председник Македоније Борис Трајковски поседовао је доказе о корупцији страних дипломата током избегличке кризе на Косову и зато је убијен, тврди заступник породица страдалих

Наводно је македонски председник претио високим западним дипломатама да ће објавити компромитујуће податке о њиховој умешаности у корупцију у време конфликта на Косову и избегличке кризе 1999. године, тврди македонски портал МКД.

Имао доказе о корупцији

Правни заступник породица страдалих у авиону са македонским председником Игнат Панчевски потврдио је да је Трајковски поседовао документа која би могла да наруше ауторитет неких западних дипломата који су боравили у Македонији у време прилива избеглица са Косова, јер је у то време био заменик министра иностраних послова. Он је имао доказе о корупцији, али се не зна шта је тачно тражио од светских државника, рекао је Панчевски.
Он тврди да постоје докази да рушење председничког авиона 26. фебруара 2004. године у БиХ није била несрећа, већ атентат, преноси МКД.

Путнике побила војна јединица

Такође, адвокат Панчевски тврди да је путнике који су преживели пад авиона „побила војна јединица напалмом“, а као доказ за своју тезу наводи сведочења мештана и очевидаца.
- Осим тога, имам и материјалне доказе. Сат који је био код једног путника стао је у време када је атентат извршен. Анализом је установљено да пепео на том сату не потиче од сагоревања керозина, него од друге хемикалије, што доказује да није изгорео у авиону – рекао је Панчевски за сарајевски дневник.
Према његовим тврдњама, постоји сателитски снимак, „и то на два светска језика, људи који честитају на поготку авиона, те видео-запис како је атентат извршен“.
Као доказе да су путници преживели пад, адвокат наводи да је неколико њих после пада звало породицу у Македонији мобилним телефонима. Један од њих жалио се да су му сломљене обе ноге и да осећа јак бол, али се после сат и по са њим више није могло ступити у контакт, рекао је Панчевски.
Влада Македоније уврстила је у процедуру извештај о погибији македонског председника и његових осам сарадника и чланова посаде.
- Извештај ће бити достављен тужилаштву, које ће даље одлучити да ли и које ће мере предузети – рекао је портпарол македонске Владе Мартин Мартиновски.
Авион македонске владе пао је 26. фебруара 2004. године у атару села Ротимље код Мостара. У авиону су били председник Македоније Борис Трајковски, шесторо његових сарадника и двоје чланова посаде. Комисија за испитивање узрока несреће, коју је формирао Савет министара БиХ, тада је закључила да је узрок пада авиона била „процедурална грешка пилотске екипе у фази слетања, која је довела до тога да авион удари у брдо“. Тужилаштво БиХ за авионску несрећу код Мостара никог није оптужило, јер је истрага показала да нема елемената за покретање кривичног поступка.

Нема коментара:

Постави коментар