четвртак, 23. фебруар 2012.

Boris Trajkovski ubijen?

M. STANČIĆ | 22. februar 2012.
Novi izveštaj o smrti makedonskog predsednika kod Mostara 2004. godine pokrenuo sumnju u ubistvo. Da li je avion oboren projektilom, a putnici ubijeni pa spaljeni

SKOPLJE
SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“
UOČI godišnjice pada aviona na prilazima aerodromu Mostar, kada su 26. februara 2004. poginuli predsednik Makedonije Boris Trajkovski, šest članova državne delegacije i dvojica pilota, vlada u Skoplju otvara proceduru razmatranja novog izveštaja Makedonske vazduhoplovne komisije.
Ukoliko se usvoje novine, Vlada bi predmet dostavila javnom tužiocu na ocenjivanje za otvaranje nove istrage.
Skopski advokat Ignjat Pančevski, koji zastupa porodicu jednog od poginulih, izričit je da su predsednik Trajkovski i ostali - brutalno ubijeni. Dokazi o klasičnom atentatu nalaze se u Skoplju. Pančevski je lično video dokaze, a deo i sam poseduje. Po njemu, svi putnici su bili živi nakon pada aviona. Povređeni, ali živi.
- Ima dokaze da je jedan od njih više od pola sata mobilnim telefonom razgovarao sa porodicom. Bile su mu slomljene obe noge. Imam dokaze, audio i video zapis kako je izvršen atentat. Postoji i satelitski video-snimak. "Kinger" je srušio vojni avion. Na snimku se vidi kako na mesto udesa dolazi mobilna vojna ekipa. Preživeli su ubijeni, a tela zapaljena napalmom - tvrdi on.
Vatra u avionu je bila - selektivna. Najviše su izgorela tela Trajkovskog i njegovog telohranitelja, koji je ličio na predsednika, ali je u avionu sedeo znatno dalje.
Pančevski tvrdi da su poznati i motivi atentata, izvršioci i način egzekucije, ali da su političke i državne strukture strahovale da obelodane pozadinu.
- Na predmetima poginulih je hemijskom analizom utvrđeno da nisu izgoreli od kerozina. Postoje i tonski snimci na kojima se čuju glasovi, u trenutku kada je "kinger" pogođen projektilom, kako na tri svetska jezika jedni drugima čestitaju na uspešno oborenom avionu - tvrdi Pančevski.
I nedavno preminuli brat blizanac pokojnog makedonskog predsednika, Aleksandar Trajkovski, bio je ubeđen da je Boris ubijen. To tvrdi i švajcarski poslanik u Evropskom parlamentu, Andreas Gros, lični prijatelj Trajkovskog.
Gros je 2010. inicirao otvaranje nove istrage o nesreći.
- Moj izvor iz Bosne je bio na aerodromu u Mostaru i video kako avion pada. Svedoci su videli žive ljude koji su goreli, kako izlaze iz aviona. SFOR 24 časa lokalnim vlastima nije dozvoljavao da izađu na teren, a zašto? - upitao je Gros.
Švajcarac je sugerisao da odgovore "treba tražiti na Zapadu, a ne na Istoku". Priznao je da strahuje za sopstvenu bezbednost.

Нема коментара:

Постави коментар