четвртак, 23. фебруар 2012.

Na železničkoj stanici u Parizu ukradeni poverljivi dokumenti o izgradnji francusko-britanske bespilotne letelice

M.A. | 23. 02. 2012. - 19:20h
Na Severnoj železničkoj stanici u Parizu ukradeni su tajni dokumenti koji se odnose na projekat za izgradnju najsavremenije francusko-britanske bespilotne letelice.

Neimenovani visoki funkcioner francuske kompanije za proizvodnju aviona “Daso Avijasion” došao je na stanicu drugog februara, odakle je trebalo da putuje za London. Pošto je nepoznata osoba počela da “uznemirava” njegovu koleginicu, nakratko je ostavio kofer bez nadzora, a kada se vratio, više ga nije bilo.

Kako je za francuski “Parizjen” izjavio predstavnik pariske sudske policije, krađa se dogodila oko pet sati popodne, kada je stanica puna putnika, a dokument koji se nalazio u koferu nosio je oznaku “Odbrana - poverljivo”.
 
“Neko mu je namerno odvratio pažnju. To nije bila obična krađa”, saopštio je izvor iz policije. “Moramo da utvrdimo da li su lopovi hteli da ukradu dokumente ili vredne stvari iz kofera.”
 
Prema opisima očevidaca, osoba koja je uznemiravala ženu bio je muškarac 30-tih godina. On je, međutim, veoma brzo nestao i od tada mu se gubi svaki trag. Međutim, niko nije video ko je ukrao kofer.
 
Dok policija ne isključuje mogućnost organizovane akcije špijunske agencije, u kompaniji “Deso” veruju da je reč o “običnoj krađi”. Oni su potvrdili da je ukraden kofer jednog od zaposlenih, ali su istakli da u njemu nije bilo “osetljivih dokumenata”.
 
Britanski premijer Dejvid Kameron doputovao je prošlog petka u Pariz na bilateralne pregovore o odbrani sa predsednikom Nikolom Sarkozijem, a u vezi sa projektom istraživanja i razvoja u kome učestvuju francuski “Daso” i britanska kompanija “BAE Sistems”.

Tom prilikom je otkriveno da ove kompanije rade na proizvodnji izviđačke bespilotne letelice srednjeg doleta, koja bi trebalo da bude spremna za korišćenje 2020. godine, dok bi borbena verzija sa naoružanjem bila završena do 2030.

Нема коментара:

Постави коментар