среда, 8. фебруар 2012.

Jatov avion vraćen sa leta za Pariz jer su mu otkazala oba autopilota

B. S. | 08. 02. 2012. - 06:42h
Avion „Jat ervejza” koji je iz Beograda leteo za Pariz vraćen je u Beograd nakon poletanja jer su mu otkazala oba autopilota. Pilot je ovaj kvar uočio iznad Slovenije, pa je odlučio da je najbezbednije da se vrati, saznaje „Blic”. Putnici su za Pariz odleteli drugim avionom u 16 umesto u 10 časova.

Na ovom letu je bilo nešto više od 50 putnika među kojima nije bilo panike zbog kvara i vraćanja u prestonicu. Međutim, po sletanju u Beograd oni nisu odmah prebačeni u drugu letelicu, već se čekalo na popravku aviona „boing 737-300“ na kojem je uočen kvar.

- Ovo je inače avion na koji je nekoliko pilota imalo pritužbu da postoji problem sa autopilotom. Let je već u samom startu kasnio oko sat i po, zbog poteškoća sa niskim temperaturama - objašnjava naš izvor.

U „Jatu” su za „Blic” juče potvrdili da je došlo do kvara elektronike na letelici.

- Nakon 40 minuta leta došlo je do kvara elektronike i avion se uz prethodnu konsultaciju sa „Jat tehnikom“ vratio na aerodrom u Beogradu. Let aviona s ovakvim kvarom apsolutno ne ugrožava bezbednost putnika i posade, ali je zbog komfora putnika rešeno da se avion vrati - naveli su u nacionalnoj avio-kompaniji.

Na pitanje zbog čega je let kasnio oko sat vremena u „Jatu” ističu da je, nakon što je letelica krenula sa pozicije, usledilo tretiranje aviona sredstvima i opremom za razleđivanje.

- Ova procedura u proteklih nekoliko dana traje neuobičajeno dugo (40-90 minuta) zbog izuzetno teških vremenskih uslova Ova procedura je obavezna i mora da se ispoštuje do kraja - objasnili su u „Jatu”.
Izvor

Нема коментара:

Постави коментар