четвртак, 17. фебруар 2011.

Volonteri oživljavaju aerodrom Ponikve

16.02.2011. - Politika
Osniva se preduzeće za gazdovanje vazdušnom lukom, sa zadatkom da organizuje donatorsku konferenciju za razminiranje


Užice – Preuzevši od države gazdovanje nad aerodromom Ponikve, Užičani stvaraju pravne osnove za početak obnove te vazdušne luke. U tu svrhu ovde je Gradsko veće predložilo da se osnuje Javno preduzeće „Ponikve“ koje će upravljati aerodromom i obavljati aerodromske usluge. Taj predlog uskoro stiže pred odbornike gradske skupštine.
Kako obrazlažu članovi užičkog Gradskog veća, Javno preduzeće „Ponikve“ formira se na osnovu ugovora sa republičkom Direkcijom za imovinu, po kojem je grad Užice dobio objekat aerodroma i oko 500 hektara zemljišta na gazdovanje. Prema predlogu, JP „Ponikve“ imaće v. d. direktora, upravni i nadzorni odbor, s tim što će u narednih godinu dana svi te poslove raditi isključivo volonterski (nezvanično, upravni odbor imaće sedam, a nadzorni tri člana). Njihov zadatak, navode u Gradskom veću, biće da pripreme i organizuju međunarodnu donatorsku konferenciju na kojoj bi trebalo da učestvuju i ambasadori država koje su izrazile spremnost da svojim donacijama pomognu u uklanjanju bojevih sredstava sa aerodroma. JP „Ponikve“, dodaje se u predlogu, biće pravni subjekt, iako bez zaposlenih, koji će se baviti tim i drugim važnim pitanjima za osposobljavanje aerodroma.
Ovde se zvanično još ne obelodanjuje ime kandidata za direktorsko mesto u tom javnom preduzeću. Nezvanično, čuju se priče o raznim koalicionim nagodbama i dogovorima stranaka na vlasti, a najozbiljnije se pominje ime Saše Savića, menadžera za projekte u Regionalnoj privrednoj komori Užice, koji je već „viđen“ za zvanje v. d. direktora budućeg JP „Ponikve“.
Savić je, inače, godinama na čelu radnog tima ove komore uključenog u evropski projekat RAIRDev. Reč je o poduhvatu povećanja uloge regionalnih aerodroma u osam država Evrope, gde je Grčka vodeći partner, a Srbija učestvuje sa aerodromom Ponikve. U okviru tog projekta rađena je i detaljna studija o stanju aerodroma, ekonomskoj opravdanosti korišćenja naše vazdušne luke u civilne svrhe, potrebnoj opremi, mogućim komercijalnim efektima...
Pitali smo Sašu Savića koliko je izvestan njegov izbor na mesto v. d. direktora JP „Ponikve“.
– Da, rečeno mi je da sam predložen za to mesto. Ali ne preko stranačkih kombinacija, jer se politički ne eksponiram, već dogovorom između Regionalne privredne komore i užičkog gradonačelnika Jovana Markovića. Budući da sam godinama u projektu oko aerodroma Ponikve, smatralo se normalnim da, kao najupućeniji, budem na čelu tog preduzeća. To je, zapravo, splet okolnosti, jer da je bilo ko drugi iz komore bio u tom projektu verovatno bi taj došao na direktorsko mesto. Dakle, u ime komore sam delegiran, a ako budem postavljen radiću volonterski, zadržavajući svoj posao u komori – objašnjava za „Politiku“ Savić.
Na pitanje koji će, bude li on direktor, biti glavni poslovi novog preduzeća naš sagovornik odgovara da je za planove još rano.
– Videću to sa upravnim odborom, a stručne službe komore pružiće nam svu potrebnu stručnu pomoć. Za početak, glavni zadatak JP „Ponikve“ bio bi da sprovede razminiranje celog aerodromskog prostora. Najvažnije je da se uradi projekat o razminiranju, zarad preciznog iznosa troškova za tu namenu. Da se, kao sada, ne nagađa da li je potrebno pet, šest ili osam miliona evra. Tek onda bi se mogući strani donatori uključili – najavljuje Saša Savić.
B. Pejović

Нема коментара:

Постави коментар