четвртак, 17. фебруар 2011.

BORBENA GRUPA MORNARICE SAD PLOVI PREMA BAHREINU

Sreda, 16. Februar, 2011.Autor: Agencija BETA





VAŠINGTON - Američki nosač aviona "Enterprajz" plovi Crvenim morem na putu ka Zalivu, pošto je u utorak prošao kroz Suecki kanal, saopštila je komanda Ratne mornarice SAD.
U saopštenju o tome je navedeno da SAD pozdravljaju što je zona Sueckog kanala mirna - prenosi agencija AFP podsećajući na nemire u Egiptu i destabilizaciju regiona. "Enterprajz", i raketna krstarica i brod za snabdevanje u njegovoj pratnji su sada u zoni Bahreina, takođe zahvaćenog antivladinim nemirima.
"Enterprajz" će izvesti "operacije pomorske bezbednosti i pružiti podršku operacijama... u Avganistanu i... Iraku", saopštila je Ratna mornarica SAD. Mada je bar jedan američkin nosač aviona stalnio u Zalivu, Crvenom i Arabijskom moru, vojno prisustvo SAD je poslednjih nedelja pojačano: tamo su proteklih dana istovremeno bila dva nosača aviona, navela je agencija za analize Stratfor. Svaki nosač može da ponese po 80 aviona i helikptera.
Sekretar za odbranu SAD Robert Gejts ocenio je u Vašingtonu da nemiri u Egiptu i drugde na Bliskom istoku "zahtevaju diplomatski odgovor" i isključio mogućnost američke vojne intervencije.
"Teško mi je da zamislim kakve bi prilike trebalo da budu da mi pošaljemo na teren naše vojnike", rekao je Gejts u Odboru Predstavničkog doma Kongresa za odbranu. "To je za nas pre svega diplomatsko pitanje", rekao je Gejts o nemirima u Egiptu, Bahreinu, Libiji i Iranu.

Нема коментара:

Постави коментар